Policija je objavila detalje akcije u kojoj je spašeno 10 migranata koji su se nalazili u šumi između naselja Modruš i Lička Jesenica.

Galerija


Nakon što su jučer kod Saborskog u šumi pronađeni ozlijeđeni migranti te tijelo jednog poginulog, pripadnici ATJ Lučko helikopterom su detljno pretraživali područje te pronašli i spasili ostale iz skupine koja je ilegalno prešla granicu i ušla u minski sumnjivo područje. Mlađi muškarac stao je na nepoznatu eksplozivnu napravu i na mjestu poginuo, a drugi iz te skupine su ozlijeđeni.

Grupu su locirali sinoć, ali zbog uvjeta nisu ih mogli odmah spašavati već su ih razglasom na engleskom jeziku upozorili da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima.

Minsko polje, ilustracija Poznati detalji stradanja migranata u šumi kod Saborskog, policija danas iz zraka pretražuje područje

"Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje.
Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć", priopćio je MUP.

Policija, ilustracija Stradali migranti? U šumi kod Saborskog pronađeno tijelo muškarca, pored njega još jedan ozlijeđen

Četvero spašenih je ozlijeđeno, a jedna osoba je u životnoj opasnosti, ostalih šestero izrazilo je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo unutarnjih poslova ističe da od 2018. upozoravaju na opasnosti ilegalnog prelaska granice te apeliraju na "međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr