Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Primorac naglasio važnost visokog obrazovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac predstavio je danas strateške ciljeve i projekte u predstojećem mandatu, najavivši da će za oko mjesec dana na sjednicu hrvatske Vlade doći državni pedagoški standard, ključan dokument koji će zajamčiti veću i ujednačenu kvalitetu obrazovanja.

U punoj dvorani zagrebačkoga Studentskog centra, u kojoj su se okupili zaposlenici Ministarstva i agencija toga ministarstva, Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Hrvatskoga školskoga športskog saveza, Hrvatske agencije za borbu protiv dopinga u športu i drugi, ministar je ponovio kako je cilj da Hrvatska do
2010. bude najkonkurentniji sustav obrazovanja u ovom dijelu Europe.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije" Slika nije dostupna U Hrvatskoj upisano 5,5 posto manje prvaša

Najavio je i skoro otvaranje "vrata" Ministarstva petkom kako bi i građani mogli iznijeti svoja mišljenja i sugestije o obrazovanju. Istaknuo je kako državna matura treba biti kriterij vrednovanja kompeticija, znanja i vještina svakog djeteta, u svrhu njegova daljnjeg školovanja. Zauzeo se za ukidanje treće smjene u školama, rekavši da bi se za godinu, do godinu i pol, trebala ukinuti.

Od ove godine nadležne agencije vrednuju znanstvene i obrazovne institucije po kriterijima EU, podsjetio je, istaknuvši da se mora nastaviti s reformama doktorskih studija. Godišnje proizvodimo 300 doktora znanosti, a svrha je 700, izjavio je.

Govoreći o važnosti cjeloživotnog obrazovanja, ministar je naveo podatak po kojemu u Hrvatskoj sudjeluje ispod 1 posto građana u tom obrazovanju, a u EU oko 9,5 posto.

"Promjene u sustavu obrazovanja i znanosti traju dugo, a na rezultate se mora čekati 10 do 15 godina i to je problem", rekao je, pohvalivši rad agencija Ministarstva koje su pokrenule sustav, kao i zalaganje zaposlenika u obrazovanju. Napomenuo je kako se mora razbiti sustav koji počiva na socijalističkoj i kočničarskoj tradiciji.

Govoreći o športu najavio je iskorak prema sveučilišnom i školskom športu, jer od 600 000 učenika tek 120 000 ide na športske aktivnosti, a namjera je da gotovo svaki učenik bude uključen.

Komentirajući informacije o postupnom uvođenju drugog sata katoličkog vjeronauka u srednje škole, ministar je rekao da nikakav službeni zahtjev o tome nije došao. Rekao je da je razgovarao s više biskupa koji nisu bili sigurni hoće li u tom smjeru ići, a jedan od ključnih problema je što nemaju kadra. "Ako bi htjeli ići putem ugovora koji je potpisan sa Svetom Stolicom, onda bi tu trebalo puno godina da se to ostvari, a nikako ne u jednu ili dvije godine", istaknuo je Primorac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene