Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIMOPREDAJA DUŽNOSTI

Ministri preuzimaju ministarstva od svojih prethodnika, Cappelli oštro po Paviću zbog peglanja kartica: "Ja sam strogo pazio na svoje troškove"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada premijera Andreja Plenkovića i njezin program dobili su kasno u četvrtak povjerenje Hrvatskog sabora. Za danas je najavljena primopredaja dužnosti po ministarstvima.

- kasno sinoć izglasana je 15. hrvatska Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

- Ministri preuzimaju Ministarstva od svojih prethodnika

12:32 U prostorijama dosadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je primopredaja dužnosti iz područja obitelji i socijalne politike između donedavne ministrice Vesne Bedeković i novoimenovanog ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića.

12:15 U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine obavljena je primopredaja između novog ministra Darka Horvata i dosadašnjeg ministra Predraga Štromara. Ministru Horvatu uručeno je izvješće o radu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u proteklom mandatu.

Očekivanja u novom mandatu

Novi ministar istaknuo je da postoje dvije stvari na koje će u narednom mandatu staviti naglasak u segmentu upravljanja državnom imovinom.

"S jedne strane, kao netko tko dolazi iz resora gospodarstva, želja mi je poduzetnicima staviti na raspolaganje svu neaktivnu imovinu i pružiti im priliku da je preuzmu, obnove, koriste, a dugoročno i otkupe po povoljnim uvjetima. Drugo, razmotrit ćemo opciju prodaje svih državnih udjela u onim kompanijama u kojima država nema utjecaja na donošenje poslovnih odluka", zaključio je Horvat.

 

10:50 Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak preuzela je dužnost od Marka Pavića. Primopredaja je obavljena bez kamera, a nova ministrica izjavu je dala uoči užeg kabineta Vlade. Nije željela odgovoriti na pitanje hoće li provjeriti troškove s karticama Marka Pavića. Kaže da o tome nisu razgovarali. 

10:30 Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac preuzela je Ministarstvo od svog prethodnika Garija Cappellija. Bivši ministar za N1 je kazao da on odlazi u Sabor, a da su razlozi odlaska s dužnosti i zdravstveni razlozi. "Ne bi bilo fer jer da sam ostao, možda bih otišao u pola mandata. Ne volim biti nikome problem, imam 60 godina", kazao je Cappelli.

Primopredaja je obavljena bez kamera, a Cappelli kaže da je novu ministricu upoznao s nužnim promjenama i s onim što je najhitnije odraditi. "Timskim radom može se puno toga. Ona je dobra osoba u ovom trenutku. Treba imati jedan dobar tim", kazao je.

Cappelli je komentirao aferu bivšeg ministra Pavića s karticama. Kazao je da je on u četiri godine potrošio 4120 kuna. "Što su radili drugi, svatko na svoju dušu. Ja sam gledao strogo paziti na svoje troškove", kazao je. 

Brnjac je prije sjednice užeg kabineta Vlade izjavila da je Vlada za sada osigurala plaće za iduća dva mjeseca za turizam. "Očekujem pozitivno okruženje, nije me strah. Ako sam uspjela predstavljati Vijeće, vjerujem da ću moći pomoći turizmu", izjavila je.

10:03 Službena primopredaja dužnosti između novoimenovanog ministra obrane Marija Banožića i državnog tajnika Tomislava Ivića održana je u Ministarstvu obrane. Kako je priopćeno iz MORH-a, ministar Banožić podsjetio je kako su Hrvatska vojska i hrvatski branitelji predvođeni prvim ministrom Gojkom Šuškom i prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom najzaslužniji za današnju slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

"Neću iznevjeriti hrvatske vojnike i branitelje, svjestan sam odgovornosti i nastojat ću opravdati očekivanja i ukazanu čast", poručio je.

Također, ministar je naglasio da je u programu Vlade istaknuto da će se nastaviti s opremanjem i modernizacijom Hrvatske vojske te u prvih šest mjeseci završiti započete kapitalne infrastrukturne projekte.

9:46 U Ministarstvu obrazovanja održana je primopredaja dužnosti između Blaženke Divjak i novog ministra Radovana Fuchsa. Divjak je novom ministru zaželjela puno uspjeha.

"Ovo je resor u koji se stalno treba ulagati i u kojem uvijek ima puno posla. Očekujem da se svi ovi veliki projekti nastave. Treba ići dalje, ali svaki novi ministar ima neke svoje projekte. Mi smo sve pripremili da se mirno uđe u novu školsku i akademsku godinu, ali izazovi su uvijek tu. Sigurno će puno trebati raditi. Ministru želim uspješan mandat", kazala je Divjak.

Fuchs je zahvalio ministrici Divjak, ali i svim učenicima i roditeljima koji su izdržali period boravka u kućama. Kazao je da je napravila odličan posao u online nastavi. Divjak se osvrnula na ranije izjave da nije uvijek imala potporu. 

"Sigurno je da ako dođete u ovakav kompleksan sustav, onda imate jako puno otpora. Ja sam ovdje došla da sustav ide naprijed i u tom cijelom procesu bilo je jako puno onih kojima to nije odgovaralo. Istina je da ima puno ljudi kojima dugujem zahvalnost, ali ima i onih koji su probali stvari zaustavljati. Zato kažem da neće biti jednostavno uvoditi nove promjene, a kontinuitet je važan", dodala je Divjak. 

Očekivanja u mandatu

Fuchs je kazao da su za jesen u igri tri modela nastave "Ili idu svi u školu, ili ne ide nitko, ili idu djelomično, a kakva će biti jesen, to ćemo vidjeti", kazao je i komentirao probleme u sustavu visokog obrazovanja: "Što ću raditi, to ćete vidjeti, a da tu postoje problemi, postoje", rekao je. Divjak se pohvalila kako je od Fuchsa dobila cvijeće.

08:40 U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održat će se prva primopredaja dužnosti između Blaženke Divjak i Radovana Fuchsa. Izjave za medije predviđene su za 9:30. Ministrica je izašla iz samoizolacije, pa će svoju dužnost moći predati novom ministru.  

8:39 Ministrica Divjak oprostila se od svojih suradnika putem Facebooka. Napisala je između ostaloga da oni koji žele promijeniti stvari u sustavu neće u njemu dobiti podršku za to, pa moraju toga biti svjesni od početka. Ja sam bila, napisala je bivša ministrica. 

08:38 Neki ministri oprostit će se od svojih kabineta i dužnosti i kabinete predati novim ministrima. Neki će se samo preseliti u drugo ministarstvo.

08:37 Nakon cjelodnevne, maratonske rasprave za drugu Plenkovićevu Vladu glasalo je 76 zastupnika od ukupno 151, protiv je bilo 59, suzdržanih nije bilo.

Nova Vlada ima 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava te četiri potpredsjednika: dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića te nove Tomu Medveda i Borisa Milošević (SDSS). Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, Božinović unutarnjih poslova, a Marić financija.

Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, Vili Beroš zdravstva, Oleg Butković mora i prometa, Marija Vučković ministrica poljoprivrede.

Novi ministar obrane je Mario Banožić, uprave i pravosuđa Ivan Malenica, rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Ministar gospodarstva i održivoga razvoja je Tomislav Ćorić, graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a je Nataša Tramišak, znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, turizma i sporta Nikolina Brnjac, a kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene