Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što doista kupujemo?

Prijevara s ekstra djevičanskim uljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz najvećih trgovačkih centara nasumce smo odabrali neka od najprodavanijih ekstra djevičanskih ulja 12 različitih proizvođača i testirali ih.

U suradnji s tri odvojena laboratorija, Zavodom za javno zdravstvo u Zadru i Splitu, te Institutom za jadranske kulture provjerili smo njihov kemijski sastav. Timovi ovlaštenih stručnjaka organoleptički su testirali ulja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zgrada - 1 Stan zvan čežnja I šupe idu za sulude svote, na rentanju strancima ogromne zarade: "Stanarina je počela sa 600 eura, a sad je 1000. Onda je nakon tjedan dana nazvao..." Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, najkvalitetnija je vrsta maslinova ulja. Upravo ta vrsta ima najbolji omjer masnih kiselina. Ulja djevičanske vrste jestiva su, a mnogi liječnici i
nutricionisti, između ostalog, preporučuju ih za prevenciju karcinoma.

Ekstra djevičansko, za razliku od ostalih, dobiva se na specifičan način i zbog svojih kvaliteta, ali i načina prerade, obično je mnogo skuplje. Dobru zaradu namirisali su i mnogi proizvođači, distributeri i prodavači, pa naveliko pune police svojih trgovačkih centara tim maslinovim uljima. Običan potrošač može samo vjerovati etiketi. 'Kretanje maslinovih ulja na tržištu u Hrvatskoj ne podlaže nekoj obveznoj kontroli inspekcijskih tijela', ističe Mirela Žanetić iz Instituta za jadranske kulture.

Naime, mnogi proizvođači uvoze maslinova ulja iz Italije i Španjolske, te ih ovdje flaširaju kao ekstra djevičanska, iako ih u Hrvatskoj nitko nikad nije provjerio. Dovoljni su samo papiri iz tih zemalja. Glavni je problem što na certifikatima iz zemalja Europske unije uistinu i piše da su ulja ekstra djevičanska. No dok dođu do Hrvatske, ona se pokvare i izgube na kvaliteti. 'Rok trajanja djevičanskog ulja je 18 mjeseci, ali od trenutka berbe i prerade, a ne od trenutka flaširanja, tako da je vrlo vjerovatno problem predugi rok trajanja i predugi uvjeti skladištenja', naglašava Zlatka Knezović, voditeljica odsjeka za kvalitetu hrane iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo u Splitu.

>> VIDEO Mislite da vam je teško na poslu? Pogledajte ovo!

Da bi ulje bilo ekstra djevičansko, ono ne samo da mora zadovoljiti kemijsku analizu, već mora imati i određen okus i miris. Ako ne zadovoljava te kriterije, ono ne može biti
ekstra djevičansko. Od dvanaest ulja, čak njih devet nije prošlo senzorsku analizu, a od tih devet, dva čak nisu prošla ni kemijsku.

S ministarstvom poljoprivrede podijelili smo naše rezultate. Voditelj službe za prehrambenu industriju Juraj Orenda ne vidi problem 'Pa mi smatramo da su ulja hrvatskih domaćih proizvođača u kategorijama ekstradjevičanskih ulja uistinu vrlo kvalitetna', rekao je Orenda.

Našim testiranjem utvrdili smo da je tek svako četvrto ulje iz trgovine, uistinu one kvalitete koje piše na deklaraciji. Proizvođači ulja i veliki trgovački lanci nas varaju, no nažalost, najgore od svega je što su sva tri laboratorija u kojima smo testirali ulja državna, ovlaštena od Ministarstva, mi kao porezni obveznici, plaćamo ih kako bi nam otkrili prevaru na policama. Ministarstvo također ima stotine službenika koje mi plaćamo,
državne inspekcije još nekoliko stotina. Nakon ovako očitih nepravilnosti, je li uistinu previše tražiti da sve te institucije surađuju i zaštite potrošače?

Više pogledajte u prilogu!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene