Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pobuna na Viru - mještani ne žele dati novac za priključke na vodovod, jer tvrde da su ih već platili. Uvjereni su da ih netko pokušava prevariti.


Radni strojevi okupirali su virske ulice. Uskoro stižu vodovod i kanalizacija, a pozivnice za priključenje na mrežu već su dostavljene. No, velik broj kućanstava ne želi dati 14.000 kuna za nešto što su već jednom platili.

Vezani članci Voda za piće (Foto: Getty Images) Splitski vodovod utvrdio da nema zagađenja: Ženi iz slavine ipak nije curila nafta... Samoborsko gorje nema vode (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Samo 30 kilometara od Zagreba: Vode imaju samo kad padne kiša, ali račune redovito dobivaju. Razlog će vas zaprepastiti

>> Viša cijena vode u Splitu, Dubrovniku i Karlovcu

'Prije otprilike 10 godina morao sam platiti 1.500 maraka', rekao je mještanin Veselko Radović. Tada je 3.000 vlasnika kuća i vikendica izdvojilo ukupno 4 i pol milijuna tadašnjih, njemačkih maraka. 'Ja sam kao vijećnik onda upozoravao načelnika općine Glavan Miroslava da se novac koji vikendaši i mještani uplaćuje na poseban žiro račun otvoren u Općini', rekao je bivši općinski vijećnik Josip Gržeta.

Nema novca, a ni vodovoda

No, sve je uplaćivano na račun tvrtke koncesionara koja više ne postoji. Novac je nestao, vodovod još nije dovršen, a voda iz rezervoara je preskupa. 'Nažalost takvi su bili državni uvjeti onda, netko je to iskoristio, ti novci su se skupili onda, nisu bili upotrijebljeni u izgradnju te dionice i nažalost svi zajedno smo mi to ponovo platili', rekao je Kristijan Kapović, načelnik općine Vir.

Taj novac nikad nije ni bio namijenjen za priključke, već izgradnju samog vodovoda, tvrde u općini. Nekoliko tisuća vlasnika prevareno je, a odgovorni neće biti kažnjeni. Preostaje im platiti priključak ili nastaviti naručivati vodu i održavati skupe cvjetnjake.