Prijetnje smrću Branimira Bunjca upućene saborskom stražaru dovele su do kaznene prijave HNS-a i izvida Državnog odvjetništva. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, Bunjac još nije ispitan, ali jesu pripadnici saborske straže. Od ponedjeljka policija nastavlja s tim poslom. Neugodni prizori pokazali su i kako je straži sve teže držati mir u Saboru.

Galerija


Detalje incidenta u Saboru provjeravaju policija i Državno odvjetništvo. Jesu li već zbog izrečenog ispitali i Branimira Bunjca? Šef stranke Ivan Vilibor Sinčić se ograđuje: "To morate njega pitati, svatko može svakoga prijaviti za bilo što"

Vezani članci Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević pitao Plenkovića o aferama HDZ-a: "Jeste li premijer koji zna ili premijer koji ne zna?" Pravni spisi Državni ured za reviziju: Ne provode se sve preporuke, utvrđene nepravilnosti i propusti

Bunjac, ali i Ivan Pernar sve će morati i objasniti policiji. Kako Dnevnik Nove TV doznaje, još nisu ispitani. Ali jest saborska straža. Trebaju napisati i svoja izvješća. U Saboru šutnja. Dok traju izvidi Državnog odvjetništva, poručuju, ne žele ništa komentirati.

U Saboru podsjećaju na propis - zabranjeno je snimati postupanje straže. Oni su zaduženi za red i mir. A posla, čini se, imaju sve više.

Sindikat upozorava na težinu posla straže, apelira na zastupnike - poštujte Poslovnik. "Onda sigurno ne bismo bili svjedoci ovakvih događanja koji se događaju da saborska straža mora iznositi ljude i sabora i onda to postaje medijska vijest", rekao je Boris Pleša iz sindikata.

Prema poslovniku - šef Sabora od straže može zatražiti da zastupnike udalje sa sjednice i da mu ne dopuste ulazak dok je kažnjen.

Neki od pripadnika saborske straže žale se da su potplaćeni. Za plaću od 7000 kuna kažu i unosili bi saborske zastupnike, a ne samo iznosili.

Plaće su im ispod hrvatskog prosjeka - osnovica oko 5000 kuna. "Oni rade u turnusnom obliku rada i sukladno kolektivnom ugovoru za državne službenike imaju plaću koja je sasvim solidna", kaže Pleša.

Sabor je inače štićeni objekt prve kategorije. Straža je odgovorna za osiguranje, pa ako netko i unese oružje. Nadziru ulaske osoba, robe, vozila.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr