Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neugodni prizori

Prijetnje smrću u Saboru: Branimir Bunjac još nije ispitan, ali jesu pripadnici saborske straže

Branimir Bunjac (Foto: Dnevnik.hr)
Branimir Bunjac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Branimir Bunjac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Prijetnje smrću Branimira Bunjca upućene saborskom stražaru dovele su do kaznene prijave HNS-a i izvida Državnog odvjetništva. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, Bunjac još nije ispitan, ali jesu pripadnici saborske straže. Od ponedjeljka policija nastavlja s tim poslom. Neugodni prizori pokazali su i kako je straži sve teže držati mir u Saboru.

Detalje incidenta u Saboru provjeravaju policija i Državno odvjetništvo. Jesu li već zbog izrečenog ispitali i Branimira Bunjca? Šef stranke Ivan Vilibor Sinčić se ograđuje: "To morate njega pitati, svatko može svakoga prijaviti za bilo što"

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Raspuštanje Sabora - 1 vatreno u saboru "HDZ-u bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi": Prozivkama i uvredama raspravili odluku o svom raspuštanju

Bunjac, ali i Ivan Pernar sve će morati i objasniti policiji. Kako Dnevnik Nove TV doznaje, još nisu ispitani. Ali jest saborska straža. Trebaju napisati i svoja izvješća. U Saboru šutnja. Dok traju izvidi Državnog odvjetništva, poručuju, ne žele ništa komentirati.

U Saboru podsjećaju na propis - zabranjeno je snimati postupanje straže. Oni su zaduženi za red i mir. A posla, čini se, imaju sve više.

Sindikat upozorava na težinu posla straže, apelira na zastupnike - poštujte Poslovnik. "Onda sigurno ne bismo bili svjedoci ovakvih događanja koji se događaju da saborska straža mora iznositi ljude i sabora i onda to postaje medijska vijest", rekao je Boris Pleša iz sindikata.

Prema poslovniku - šef Sabora od straže može zatražiti da zastupnike udalje sa sjednice i da mu ne dopuste ulazak dok je kažnjen.

Neki od pripadnika saborske straže žale se da su potplaćeni. Za plaću od 7000 kuna kažu i unosili bi saborske zastupnike, a ne samo iznosili.

Plaće su im ispod hrvatskog prosjeka - osnovica oko 5000 kuna. "Oni rade u turnusnom obliku rada i sukladno kolektivnom ugovoru za državne službenike imaju plaću koja je sasvim solidna", kaže Pleša.

Sabor je inače štićeni objekt prve kategorije. Straža je odgovorna za osiguranje, pa ako netko i unese oružje. Nadziru ulaske osoba, robe, vozila.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene