Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se Vladin popis

Prijeti sukob Kosor i Josipovića oko novih veleposlanika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 16 veleposlanika čeka svoju zamjenu ili produljenje mandata. Predsjednik Josipović čeka popis koji sastavlja Vlada. Vrijeme curi, a predsjednik inzistira da se što prije s premijerkom dogovori o diplomatima koje želi osobno prekontrolirati.

Odugovlačenje s imenovanjem diplomata uglavnom u europskim zemljama moglo bi postati novi poligon za sukob premijerke i predsjednika. S ministrom Gordanom Jandrokovićem premijerka treba sastaviti popis potencijalnih novih veleposlanika. 'Evo neki dan sam o tome razgovarao s predsjednicom Vlade i mislim da je konačno vrijeme da ministarstvo i vlada naprave taj popis', smatra predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Predsjedniku se žuri. Sa svakim kandidatom volio bi razgovarati. Zato ga ljuti sporost Vlade u sastavljanju popisa. 'Mi smo pripremili taj mogući popis pa kad god predsjednik bude mogao, ali nemojte da s predsjednikom razgovaram preko medija. Evo i jutros smo se čuli', rekla je premijerka Jadranka Kosor.

U većini zemalja Europske unije mandat veleposlanicima istekao je ili je pri kraju. Čekaju se nova imenovanja. Italija, Vatikan, Rumunjska, Turska, Njemačka, Austrija i Norveška samo su neke od tih zemalja. Nizozemska i misija pri EU su najzanimljivije.

Šef misije pri Uniji Branko Baričević smatra da nema logike mijenjati njega i tim dok uspješno traju pregovori. Prazna je i fotelja u Nizozemskoj. Joško Paro postao je savjetnik predsjednika Josipovića. Nasljednika u sjedištu u Haagu još nema..

'Moji kriteriji u odabiru bit će stručnost i moralnost i naravno jedna razina snalaženja unutar sredine u koju se ide', rekao je Josipović. Traže se i kandidati za egzotična mjesta poput Maroka, Argentine, Kanade i Južne Afrike. Dosta posla i za Banske dvore i za Predsjednika, a vremena sve manje.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene