Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak 16 veleposlanika čeka svoju zamjenu ili produljenje mandata. Predsjednik Josipović čeka popis koji sastavlja Vlada. Vrijeme curi, a predsjednik inzistira da se što prije s premijerkom dogovori o diplomatima koje želi osobno prekontrolirati.


Odugovlačenje s imenovanjem diplomata uglavnom u europskim zemljama moglo bi postati novi poligon za sukob premijerke i predsjednika. S ministrom Gordanom Jandrokovićem premijerka treba sastaviti popis potencijalnih novih veleposlanika. 'Evo neki dan sam o tome razgovarao s predsjednicom Vlade i mislim da je konačno vrijeme da ministarstvo i vlada naprave taj popis', smatra predsjednik Josipović.

Vezani članci Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 5 Proučili smo što Vlada planira s novcem iz EU: Obećali otvoriti sto tisuća radnih mjesta, ono što predviđaju za obnovu od potresa tek je kap u moru Cjepivo AstraZenece protiv koronavirusa Premijer Plenković o problemu s isporukom AstraZenece: "Manjak nastojimo kompenzirati nabavom drugih cjepiva"

Predsjedniku se žuri. Sa svakim kandidatom volio bi razgovarati. Zato ga ljuti sporost Vlade u sastavljanju popisa. 'Mi smo pripremili taj mogući popis pa kad god predsjednik bude mogao, ali nemojte da s predsjednikom razgovaram preko medija. Evo i jutros smo se čuli', rekla je premijerka Jadranka Kosor.

U većini zemalja Europske unije mandat veleposlanicima istekao je ili je pri kraju. Čekaju se nova imenovanja. Italija, Vatikan, Rumunjska, Turska, Njemačka, Austrija i Norveška samo su neke od tih zemalja. Nizozemska i misija pri EU su najzanimljivije.

Šef misije pri Uniji Branko Baričević smatra da nema logike mijenjati njega i tim dok uspješno traju pregovori. Prazna je i fotelja u Nizozemskoj. Joško Paro postao je savjetnik predsjednika Josipovića. Nasljednika u sjedištu u Haagu još nema..

'Moji kriteriji u odabiru bit će stručnost i moralnost i naravno jedna razina snalaženja unutar sredine u koju se ide', rekao je Josipović. Traže se i kandidati za egzotična mjesta poput Maroka, Argentine, Kanade i Južne Afrike. Dosta posla i za Banske dvore i za Predsjednika, a vremena sve manje.