Cijepljenje u Hrvatskoj je obavezno, a kazne su jasne: od novčanih pa do oduzimanja djeteta. Ako bi baranjski roditelji završili u zatvoru, bio bi to presedan.


Kristina i Mario Benić ne žele cijepiti svoju djecu i zbog toga im prijeti zatvor. 'U ponedjeljak navečer, u 8 sati, banula nam je policija i isprepadala djecu, naravno. Došli su u uniformama i donijeli nam poziv da dođemo na obavijesni razgovor', ispričala je Kristina.

Vezani članci Ilustracija Slučaj koji je zgrozio javnost: Umjesto cjepiva protiv hepatitisa, dojenče dobilo cjepivo protiv korone Napad jajima VIDEO Pogledajte kako su vandali pokvarenim jajima zasuli kontejner za COVID testiranja: ''Ovo je dno dna, napad na zdravlje naših djelatnika. Učinit ćemo sve da ih zaštitimo''

Roditelj koji odbije cijepiti dijete prekršio je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Kazna iznosi 2.000 kuna. Kazneni zakon nema odredbu o necijepljenju, već o povredi djetetovih prava, a kazna je do tri godine zatvora.

'Dobili smo od Centra upozorenje da ako još jedanput ponovimo taj isti čin, tj. odbijemo cijepiti, da postoji mogućnost da nam oduzmu skrb nad djecom i da bi nakon tog dobili ovaj poziv o kaznenom djelu povrede prava djeteta', kazao je Mario.

Sve veći broj roditelja u Hrvatskoj ODBIJA cijepiti dijete

Benićevi su dva puta odbili cijepiti danas 15-mjesečnog Patrika. Svaki put kad je cijepljen završio je u bolnici na liječenju. 'Onda smo rekli dosta je i odlučili da se djeca neće cijepiti jer očigledno je da je za njih više štete od cjepiva nego koristi', kazala je Kristina.

Roditelji ipak nemaju pravo izbora jer cijepljenje je obvezno. 'Vidite i sami što je rekla Svjetska zdravstvena organizacija i Europska komisija - postoji ponovno potencijalna epidemija cerebralne paralize jer je to cijepljenje, na žalost u nekim zemljama Europe zamrlo', kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ipak, protiv kažnjavanja roditelja su mnogi liječnici. 'Kada je zdravlje u pitanju, žrtva nije nikada kriva. Nju treba educirati, a ne primjenjivati represiju', kazao je doktor Nikola Kraljik iz Zavoda za javno zdravstvo u Osijeku.

Struka će uvijek reći da cijepljenje ima više koristi nego nedostataka. Praksa u europskim zemljama je šarolika - u 18 zemalja nije obavezno cijepljenje. Ipak, zemlje poput Austrije, Švicarske i Skandinavskih zemalja preporučuju roditeljima cijepljenje. Zbog velikih migracija stanovništva, osobito naseljavanja s drugih kontinenata, Europa je u posljednje vrijeme ponovno izložena bolestima za koje se vjerovalo da su nestale.

Na godinu, prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, 200-tinjak obitelji odbija cijepiti dijete. No, sve više roditelja želi pravo izbora. Ipak, necijepljeno dijete u Hrvatskoj se ne može upisati niti u vrtić, niti u školu.

Benićevi hrvatskom zdravstvu zamjeraju što im nikada nitko nije objasnio koje su prednosti, a koji nedostaci cijepljenja. Sve što o tome znaju pročitali su na internetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook