Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVEĆANJE TROŠARINA

Objavljeno koliko bi mogli poskupjeti alkohol i cigarete, vraća se i stara odredba o kladionicama

Konačno je poznato koliko bi mogli poskupjeti duhanski proizvodi te alkoholna i bezalkoholna pića.

Za jaka alkoholna pića trošarine će se povećati za oko 15 posto, što bi u konačnici moglo značiti poskupljenje od 2 do 3 kune za litru pića u maloprodaji.

Pročitajte i ovo Policija Uhićen je Vozio pijan pa odbio test na droge: Pokušao pobjeći policiji, a kad su ga uhvatili, krenuo je šou Prometna policija Najavili akcije Policija će pojačano kontrolirati vozače: Idući tjedan posebno će provjeravati ove stvari

Bezalkoholna pića bit će podijeljena u kategorije pa će se za one s najviše šećera trošarine povećati, a za one s najmanje - smanjiti. Tekućine za elektroničke cigarete ne bi trebale poskupjeti, a cigarete bi mogle biti kunu do dvije skuplje.

Također, Vlada želi vratiti odredbu da se kasina, automat-klubovi i kladionice ne smiju nalaziti na manje od 500 metara od vjerskih objekata i odgojno-obrazovnih ustanova. Prijedlog uredbi i pravilnika dva će tjedna biti u javnom savjetovanju.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako će porast cijena ovisiti "o cjenovnoj politici svakog od proizvođača i distributera, hoće li jedan dio tog povećanja preuzeti na sebe". Dodao je i da ovdje nije riječ o vinu i pivu.

Iz Udruge ugostitelja kažu kako se može očekivati povećanje cijena krajnjim potrošačima, budući da su porezni nameti i dalje visoki. "Ja vjerujem da će pojedinci sigurno dizati cijene na alkoholna i slatka pića koja imaju veći udio šećera, iz razloga jer jednostavno više ne mogu poslovati s ovim cijenama", kaže Marin Medak iz Udruge ugostitelja.

Proizvođači sokova s manje šećera bit će nagrađeni, a oni s više šećera plaćat će i dvaput veće trošarine. Liječnici pozdravljaju poskupljenja.

"Apsolutno pozdravljam, moram podržavati. Sve naše bolesnike i nebolesnike moramo educirati o zdravom životu i pravilnoj prehrani i nekorištenju cigareta i alkohola i svih drugih štetnih namirnica. Svjedoci smo da šećerna bolest poprima pandemijske razmjere, kako u svijetu, tako i kod nas", rekla je dr. Sanja Mlinarić Vrbica, internistica endokrinologinja.

I na kraju, ne najmanje važno - veće trošarine u ovoj godini napunit će državnu blagajnu za 400 milijuna kuna više.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene