Konačno je poznato koliko bi mogli poskupjeti duhanski proizvodi te alkoholna i bezalkoholna pića.


Za jaka alkoholna pića trošarine će se povećati za oko 15 posto, što bi u konačnici moglo značiti poskupljenje od 2 do 3 kune za litru pića u maloprodaji.

Vezani članci Gašenje cigarete (Foto: Dnevnik.hr) Od 1. travnja veće trošarine na cigarete, sokove i alkohol: Evo koliko će poskupjeti Alkohol, ilustracija - 1 Proizvođači kažu - sve će prebaciti na leđa građana, a oni poručuju: "Ovo samo vodi prema crnom tržištu..."

Bezalkoholna pića bit će podijeljena u kategorije pa će se za one s najviše šećera trošarine povećati, a za one s najmanje - smanjiti. Tekućine za elektroničke cigarete ne bi trebale poskupjeti, a cigarete bi mogle biti kunu do dvije skuplje.

Također, Vlada želi vratiti odredbu da se kasina, automat-klubovi i kladionice ne smiju nalaziti na manje od 500 metara od vjerskih objekata i odgojno-obrazovnih ustanova. Prijedlog uredbi i pravilnika dva će tjedna biti u javnom savjetovanju.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako će porast cijena ovisiti "o cjenovnoj politici svakog od proizvođača i distributera, hoće li jedan dio tog povećanja preuzeti na sebe". Dodao je i da ovdje nije riječ o vinu i pivu.

Iz Udruge ugostitelja kažu kako se može očekivati povećanje cijena krajnjim potrošačima, budući da su porezni nameti i dalje visoki. "Ja vjerujem da će pojedinci sigurno dizati cijene na alkoholna i slatka pića koja imaju veći udio šećera, iz razloga jer jednostavno više ne mogu poslovati s ovim cijenama", kaže Marin Medak iz Udruge ugostitelja.

Proizvođači sokova s manje šećera bit će nagrađeni, a oni s više šećera plaćat će i dvaput veće trošarine. Liječnici pozdravljaju poskupljenja.

"Apsolutno pozdravljam, moram podržavati. Sve naše bolesnike i nebolesnike moramo educirati o zdravom životu i pravilnoj prehrani i nekorištenju cigareta i alkohola i svih drugih štetnih namirnica. Svjedoci smo da šećerna bolest poprima pandemijske razmjere, kako u svijetu, tako i kod nas", rekla je dr. Sanja Mlinarić Vrbica, internistica endokrinologinja.

I na kraju, ne najmanje važno - veće trošarine u ovoj godini napunit će državnu blagajnu za 400 milijuna kuna više.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr