Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak i upute doktora

Louise Brown, prva beba iz epruvete, na 40. rođendan otkrila obiteljske uspomene

Sve je u redu s djetetom (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Sve je u redu s djetetom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sve je u redu s djetetom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sve je u redu s djetetom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sve je u redu s djetetom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/2 >>
Prvo dijete začeto potpomognutom oplodnjom u Velikoj Britaniji danas je žena koja slavi 40. rođendan. U Hrvatskoj je prva takva beba rođena prije 35 godina.

Britanka Louise Brown, u svijetu poznata kao prva "beba iz epruvete" danas je napunila 40 godina, što je bila prigoda da se otvori obiteljska zbirka spisa i dokumenata s pismima, poklonima, fotografijama, isječcima iz novina, što ih je pomno prikupljala njezina majka Lesley, piše BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Liječenje se nastavlja Misteriozan slučaj: Otkriveno u kakvu je stanju beba koja je s teškim ozljedama glave dovezena u bolnicu Beba velikog bijelog morskog psa Sve dokumentirali VIDEO Vjeruju da su jedini koji su vidjeli mladunče velike bijele psine: ''Ovo bi mogao biti prvi dokaz koji imamo o njima u divljini''

Lesley Brown sačuvala je brojne uspomene, među kojima i termine posjeta zakazanih kod liječnika, a po rođenju kćeri Louise 25. srpnja 1978. spremila ih je u obiteljskom domu u Bristolu.

Kutija s uspomenama pronađena je tek nakon Lesleyne smrti 2012., no Louise Brown odlučila ih je donirati Bristolskom arhivu.

Njezini roditelji bili su svjesni činjenice da je primijenjeni postupak izvantjelesne oplodnje (IVF) eksperimentalan. Postupak in vitro začeća vodio je dr. Robert Edwards, reproduktivni biolog s Cambridgea, poslije osnivač Europskoga društva za humanu reprodukciju i embriologiju u suradnji s ginekologom Patrickom Steptoeom i embriologinjom Jean Purdy. Bračnome paru Brown nije prethodno kazano da nijedan od pokušaja in vitro oplodnje dotad nije rezultirao uspjehom.

Na službenim internetskim stranicama Louise Brown zabilježeno je kako je "njezino rođenje bilo šokantna vijest za crkvu, političare i medicinsku struku. Louise je odrasla u središtu rasprave o moralnosti oplodnje 'in vitro', istovremeno predstavljajući svjetionik nade milijunima parova bez djece u cijelom svijetu".

Nakon Louiseina rođenja obitelj je dobila na stotine čestitki i pisama od žena koje su dotad bezuspješno nastojale zatrudnjeti.

Louise, danas i sama majka dvoje djece za BBC je rekla: "Mama je sačuvala sve što je bilo povezano s mojim rođenjem... ima tu kartica s terminima zakazanim kod liječnika, do prepiske s novinarima i ljudima iz cijeloga svijeta. Danas je umjetno potpomognuta oplodnja uobičajena tehnika koja se primjenjuje posvuda u svijetu i smatrala sam da bi ljudima bilo zanimljivo dobiti uvid u to na koji je način sve započelo iz prve ruke."

Gradskome arhivu Bristola povjerena je zadaća da sistematizira i sačuva kolekciju Lesley Brown. Dio je od 5. srpnja izložen u Muzeju znanosti u Londonu, a od prosinca zbirku će zainteresirani moći razgledati u bristolskom "M Shed" muzeju.

Među pismima je i jedno iz prosinca 1977. u kojemu dr. Edwards piše Lesley: "Rani rezultati uzoraka krvi i urina vrlo su ohrabrujući i upućuju na ranu fazu trudnoće. Dakle, lijepo vas molim da budete oprezni - ništa od skijanja, uspinjanja ili bilo kakvih ostalih napora, uključujući i božićni šoping!"

Četiri godine nakon Louiseina rođenja Brownovi su na isti način dobili i drugu kćer Natalie, koja je tada bila četrdeseto "dijete iz epruvete".

Nakon rođenja Louise Brown uz pomoć potpomognute oplodnje u Velikoj Britaniji rođeno je više od 300.000 beba. Uspješnost postupka umjetne oplodnje porasla je s osam posto u 1991. na 21 posto 2016. Svaki sedmi par ima problema sa začećem, a 16 posto umjetnih oplodnji rezultira višestrukom trudnoćom.

Od 1991. godine prosječna životna dob žena koje se podvrgnu umjetnoj oplodnji porasla je s 33,6 posto na 35,5 posto. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene