Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20. Obljetnica Maslenice

Gotovina: Tu smo stekli sva znanja koja su nas dovela do pobjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilježava se 20. godišnjica od početka vojno redarstvene akcije 'Maslenica'. General Ante Gotovina je istaknuo da je Hrvatska vojska u toj akciji stekla sva tehnička i taktička znanja koja su Hrvatsku dovela do konačne pobjede.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Fred Matić SDP Fred Matić o odluci Ustavnog suda: "Sjetim se vukovarskog pakla, krvi i smrti"

U Zadru se obilježava 20. obljetnica Vojno-redarstvene operacije "Maslenica '93.", a na obilježavanju sudjeluju predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i brojni aktualni i umirovljeni vojni dužnosnici.

Među njima je i general Ante Gotovina, koji se u izjavi prisjetio ove vojne akcije. 'Kako sam se osjećao te 1993.? Osjećao sam se 20 godina mlađe, ali jednako ponosan na sve svoje prijatelje suborce', rekao je Gotovina.

'Bila je to akcija koja nas je usmjerila dalje, u kojoj smo stekli sva taktička i tehnička znanja i razvili naše oružane snage da bismo došli do konačne pobjede', dodao je general Gotovina ističući kako su akcijom spojeni sjeverni i južni dio Hrvatske.

'Posebno se sjećamo naših poginulih, dijelimo tugu i ponos s obiteljima, a isto tako i s braniteljima, koji nose trajni biljeg iz ratne operacije', rekao je još Gotovina i zaključio: 'Mi smo slobodni ljudi, ponosno i s optimizmom gradimo našu domovinu i našu budućnost.'

Državni vrh i brojna izaslanstva položili vijence

Gotovina je, inače, izjavu dao uoči polaganja vijenaca na zadarskom Gradskom groblju. Tamo su bili predsjednici Republike, Vlade i Sabora, koji su vijence položili kod Središnjeg križa te pred spomen obilježjem 3. bojne 4. gardijske brigade 'Imotski sokolovi'. Među brojnim izaslanstvima bilo je i HDZ-ovo, s predsjednikom te stranke Tomislavom Karamarkom na čelu.

Nakon polaganja, održana je svečana akademija u zadarskome Hrvatskom narodnom kazalištu.

>> Mimohodom branitelja obilježena 20. obljetnica akcije Maslenica

Premijer Milanović je u svom govoru zahvalio hrvatskim braniteljima, opisujući akciju Maslenica kao kraj početka rata i jednu od onih koja je dovela do hrvatske slobode.

Prisjećajući se slavlja građana povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima, istaknuo je da je prije dva mjeseca bio veliki dan. 'Jednako kao i zbog pozitivne presude, u meni je bila sreća što se cijela Hrvatska kao zajednica držala ispravno i uspravno u tom slavlju bez zluradosti, euforije i oholosti, baš onako kako to rade civilizirane nacije. To nije bila samo presuda kojom su generali pušteni na slobodu, tom presudom Hrvatska je oslobođena odgovornosti da smo barbarska država i da nismo civilizirani. Hrvatska je išla pravim putem i tako ćemo se ponašati i u modernoj Europi. Mi smo mala nacija koja igra po pravilima i koja to očekuje od drugih', rekao je premijer.

'Mi smo jedini slavenski narod koji živi od mora, na moru i s morem više od tisuću godina. Mi smo potomci i pastira i nomada, ali i ribara i težaka, i to je naša posebnost s kojom ulazimo u Europsku uniju, otvoreni s ciljem da dobijemo ono što možemo uzeti, ali i da sačuvamo svoj identitet', dodao je.

Josipović se izravno obratio Gotovini

Braniteljima se zahvalio i predsjednik Ivo Josipović, koji se s govornice izravno obratio generalu Gotovini: 'Generale, vodili ste akciju, bili ste simbol pobjede.' Dodao je i da mu se svidjela golubica koju je Gotovina ranije pustio na dočeku koji su mu priredili Zadrani.

'Sjećamo se ponosa, uspjeha i domoljublja, odlučnosti da Hrvatska bude slobodna, uspješna i prava europska država. Mislim da onaj isti žar odlučnosti i ljubavi prema domovini sjaji u očima svih ovdje nazočnih i svih naših sugrađana', istaknuo je predsjednik Josipović.

'Želimo demokratsku i uspješnu Hrvatsku koja svojim građanima nudi dobar i kvalitetan život. Čekaju nas neki drugi izazovi, danas nova generacija hrvatskih građana ima drugačiju zadaću - Hrvatsku učiniti uspješnom. Dvadeset godina nakon operacije Maslenice Hrvatska je bolja država i ima snage i potencijala da bude jedan od važnih faktora ne samo u regiji, nego i u Europi', dodao je predsjednik napominjući kako Lijepa naša ipak još nije pravedna, s obzirom da se iz ratnog razdoblja vuku repovi privatizacije.

Leku obuzele emocije: Vratio sam se 20 godina unatrag

U emotivnom obraćanju okupljenima u zadarskom HNK, predsjednik Sabora Josip Leko rekao je kako ga je film o akciji, koji je s ostalima u Zadru danas imao priliku pogledati, vratio 20 godina unatrag te da se sjetio svih strahova, molitvi i nadanja.

'Hrvatska budućnost je sigurna', zaključio je Leko rekavši i kako je u Maslenici primijenjen recept koji se pokazao uspješnim i u drugim akcijama.

Ministar Kotromanović: Drago mi je što je general Gotovina na čelu svih nas kao i '93.
 

Ministar obrane Ante Kotromanović, nakon svečane akademije izrazio je zadovoljstvo što je na svečanosti bio i general Ante Gotovina, jedan od zapovjednika te operacije koji, kako je rekao, kao slobodan čovjek može biti na čelu svih nas kao i '93. godine.

'Drago mi je da smo danas svi skupa ovdje i drago mi je da je general Gotovina tu kao slobodan čovjek, koji može biti na čelu svih nas kao i '93. godine' , rekao je novinarima ministar Kotromanović nakon svečane akademije.  General Gotovina, na pitanje novinara kako je doživio poruke državnih čelnika izrečene tijekom svečanosti, odgovorio je da su mu se svidjeli njihovi govori jer su, kako se rekao, 'usmjereni k budućnosti'.

General Gotovina također je rekao kako mu je drago što je danas mogao susresti mnoge branitelje s kojima je sudjelovao u operaciji Maslenici 1993. godine.

Po riječima ministra Kotomanovića, vojno-redarstvena operacija 'Maslenica '93' bila je iznimno važna, jer je za vrijeme 'Maslenice '93' oslobodođena i HE Peruća, a rušenje njezine brane bio je strašan zločin'.

'Ovo je za sve nas, koji smo bili pripadnici Hrvatske vojske emotivan trenutak', rekao je ministar Kotromanović nakon svečane akademije povodom 20. obljetnice operacije "Maslenica '93".

Vojno-redarstvenom operacijom Maslenica, Oružane snage RH su u 72 sata oslobodile bitne strateške točke i omogućile ponovno prometno povezivanje juga i sjevera zemlje. U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim napadima srpskog agresora, koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene