Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Split

Prijava o nasipavanju mora azbestnim cijevima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas je upozorilo kako se u naselju Bajnicama u dugoratskoj općini kod Splita već drugi dan, unatoč protivljenu inspekcije, nasipava more i grade lukobrani, a općinski su čelnici spremni zabraniti nasipanje kad za to dobiju upute Ministarstva.

Inspekcijske službe Ministarstva u ponedjeljak su nakon dojave da se more nasipava azbestnim cijevima obavile očevid i utvrdile da se u Bajnicama obavljaju građevni radovi nasipanja mora i gradnje lukobrana iako za te radove nije izdana zakonom propisana dokumentacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesuđeni umjetnik Incident u Muzeju umjetnosti: Zaposlenik objesio svoju sliku Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome

'Inspekcija je zatvorila gradilište i postavila ploču o zabrani gradnje', priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Tijekom današnjeg ponovnog nadzora terena utvrđeno je da je ploča o zabrani gradnje skinuta, a radovi nastavljeni.

'Pri ponovnu nadzoru inspektorica je doživjela ružne verbalne napade te će stoga za nastavak inspekcijskog nadzora, u kojem treba utvrditi sve sudionike u gradnji, inspekcija tražiti pomoć policije', navodi se u priopćenju Ministarstva. Dodaje se kako je inspekcija od Zavoda za javno zdravstvo zatražila uzimanje i analizu uzorka cijevi kako bi se utvrdio njihov sastav.

Općinski donačelnik Domagoj Vuković je rekao kako je na prijeporno mjesto danas izišao i općinski komunalni redar i sastavio zapisnik. 'Riječ je o nasipu dužine stotinjak, širine desetak i visine oko 2,5 metara, koji nasipaju nesavjesni mještani da bi zaštitili svoje brodove, a mi smo protiv toga', izjavio je Vuković.

Istaknuo je kako je općinsko vodstvo spremno izdati naredbu o zabrani tih nasipanja i graditeljskih radova kojima se otima morska obala, ako za to dobije uputu Ministarstva okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Po Vukovićevim riječima očekuje se da će u idućih nekoliko mjeseci biti prihvaćen idejni plan prostornog uređenja dugoratske općine, koji će obuhvatiti i naselje Bajnice.

Na temelju plana prostornog uređenja bit će donesen općinski urbanistički plan koji treba onemogućiti nasipanje i onečišćenje morske obale u Bajnicama.

Nasipanje obale počelo je još 1987. i sada je vrijeme da to prekinemo, objasnio je Vuković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene