Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara
Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara Foto: Milan Sabic/Pixsell

Splitsko Gradsko vijeće u ponedjeljak je prihvatilo rebalans ovogodišnjeg gradskog proračuna, koji je zbog posljedica epidemije koronavirusa smanjen za 128 milijuna kuna u odnosu na prvobitno usvojeni, a prihvaćeno je i kreditno zaduženje od 90 milijuna kuna.


Rebalans proračuna podržalo je 19 vijećnika, dok ih je 11 bilo protiv.

Vezani članci Andrej Plenković Oporavak gospodarstva ovisi o novcu iz Bruxellesa, ali dvije zemlje blokiraju europski proračun. Oporba se pita ima li Vlada plan B Torcidin mimohod za Vukovar bez pridržavanja mjera Mjere za Torcidu ne vrijede? Mimohod za Vukovar nisu prijavili, nisu se baš nosile ni maske, a svi nadležni peru ruke

Pročelnik za financije splitske Gradske uprave Dragan Brtan kazao je kako gradski proračun za ovu godinu nakon rebalansa iznosi milijardu i 176 milijuna kuna.

"Ovaj rebalans proračuna rezultat je Covid epidemije i olakšavajućih mjera koje je gradska uprava davala radi pomaganja gospodarstvu u vrijeme epidemije koronavirusa", istaknuo je Brtan.

Ustvrdio je kako će se zbog smanjenja prihoda u okolnostima epidemije Grad kreditno zadužiti za iznos od 90 milijuna kuna.

Rebalans omogućuje normalno funkcioniranje

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je kako je Grad Split dosad dobro podnosio krizu u okolnostima epidemije, a da će rebalans omogućiti normalno funkcioniranje grada.

Na primjedbe oporbe da u Splitu nema investicija, Krstulović Opara je odgovorio kako je za vrijeme njegova dosadašnjeg trogodišnjeg mandata u Splitu bilo 659 milijuna kuna investicija, a sada se, tvrdi, godišnje investira više nego što se to činilo za četiri godine kada je SDP bio na vlasti u gradu.

I predsjednik HDZ-ovog kluba vijećnika Petar Škorić naglasio je kako je rebalans proračuna potreban radi prilagodbe okolnostima nastalima zbog krize uzrokovane koronavirusom."

"Rebalansom proračuna nije se odustalo niti od jednog predviđenog gradskog projekta, već je došlo do preraspodjele dostupnih sredstava," kazao je Škorić.