Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netoleranciji se ne nazire kraj

Pride pokazao koliko je ojačalo anti-gay raspoloženje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao i nakon svakog zagrebačkog Pridea, tako i nakon jučerašnje, osme parade ponosa - zbrajaju se ozlijeđeni. Budući da su tijekom povorke bili pod zaštitom policije, sudionici pridea napadnuti su - naravno - tek nakon što su napustili središte grada - doslovce pred kućom.

Iako je policija jučer uhitila petero izgrednika na trgu Bana Jelačića, ozbiljne fizičke obračune nije uspjela spriječiti. 27-ogodišnjeg sudionika Pridea skupina adolescenata dočekala je daleko od središta grada gotovo - pred kućnim vratima. 'U jednom trenutku mu prilaze trojica mladića. Oni ga vrijeđaju zbog njegove seksualne orijentacije, napadaju ga udarajući ga rukama i nogama. On pada na pod. To ih ne sprečava da ga i dalje napadaju', rekla je Marija Goatti Matijević iz zagrebačke policije.

Pročitajte i ovo Zagreb Pride 2023. Objavila policija Zagreb Pride ipak nije prošao sasvim mirno: Privedeno 14 osoba, od kojih 10 maloljetnika Održan Split Pride 2023. - 4 Sve je prošlo mirno U gradu na četiri rijeke održana prva povorka ponosa, Pride i u Splitu: "Mi imamo europske zakone, ali ne usađujemo ljudima europske vrijednosti"

>> Trojica napadača teško ozlijedila sudionika Gay Pridea

Osim masnica po cijelom tijelu, slomljen mu je nos. Ozljede je zaradio još jedan od sudionika parade. Napadači su s mjesta zločina pobjegli. Policija poziva pomoć očevidaca jer za sada zna jedino kazneno djelo za koje bi ih teretila - zločin iz mržnje.

'Policija odradila posao najlošije u nekoliko zadnjih godina'

A govor mržnje prštao je iz usta podržavatelja anti gay prosvjeda. Ipak, kažu, njihovi pristaše - nisu nikoga tukli. 'Osuđujemo bilo kakav oblik nasilja, nama je žao, nitko nije zaslužio da ga se premlaćuje zbog bilo čega. S tim stvarno nemamo nikakve veze', kaže Josip Miljak iz HČSP-a.

>> Zagreb Pride 2009: Bez većih incidenata, uz povike 'ubij p*****!

Policija je kaže, sve snimila, pa će - pregledavajući materijale naknadno utvrditi tko je sve i koji zakon prekršio. No da nisu zadovoljni policijskom zaštitom organizatori su priznali još jučer.'Ono što je činjenica da je policija odradila svoj posao najlošije u zadnjih nekoliko godina. Ja bi podsjetio da se prošle godine govor mržnje sankcionirao, to je posebno zabilježeno u izvještajima za ljudska prava u Bruxellesu', rekao je Marko Gržetić

Jučerašnji je Pride pokazao koliko je, uz samu paradu, posljednjih godina ojačalo i anti gay raspoloženje. Pa se i nakon osam godina pridea netoleranciji teško nazire kraj.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene