Najboljom kratkom pričom natječaja 17. Festivala europske kratke priče (FEKP) na ovogodišnju temu "Nasljeđe" proglašena je u utorak u Zagrebu priča "Šamrlek" autorice Ivane Bahun, koja o nasljeđu pripovijeda kroz priču o obiteljskoj uroti.

Galerija Festival europske kratke priče (FOTO: PR) +0 Festival europske kratke priče (FOTO: Dnevnik.hr)

O nagradama 17. FEKP-a odlučivao je žiri u sastavu Vladimir Arsenić, Stjepan Balent, Ivan Jozić, Korana Serdarević i Andrija Škare. Na natječaj je prijavljeno 265 priča. Priče su stizale iz čitave regije, odnosno sa svih meridijana na kojima se govore bhsc jezici.

Vezani članci Slika nije dostupna Brazilci otvorili 13. Festival europske kratke priče! Slika nije dostupna Hrvatski pisci doniraju svoje knjige školama i knjižnicama s poplavljenih područja

Za finale je odabrano njih 11, a odluku o najboljima, kako je rečeno na svečanom proglašenju u Teatru &TD, nije bilo lako donijeti: ovogodišnji natječaj bio je izuzetno ujednačen i time je posao donošenja odluka bio posebno težak. Prvu nagradu, nagradni boravak u rezidenciji za pisce u Ventspilsu u Latviji, Ivani Bahun donijelo je, kako je rečeno, "majstorsko vođenje naracije kroz iznevjerene i ponovo uspostavljene žanrovske matrice, preciznošću i nepretencioznošću".


Drugo mjesto, nagradni rezidencijalni boravak u rezidenciji u Splitu, osvojila je Maja-Iskra Vilotijević za priču "Hiraeth", obilježenu čežnjom za domom koji više ne postoji, "bez obzira je li izgubljen ratom, izbjeglištvom ili jednostavno odlaskom".
Treća nagrada i tečaj kreativnog pisanja u CKP-u pripala je Marini Gudelj za priču "Dulcinea na konjaku", koja pripovijeda o otkrivanju "lošeg" nasljeđa kroz neprekidno referiranje na Don Quijotea i filmove Begmana i Herzoga.


Proglašenju dobitnika prethodilo je večernje čitanje u kojemu su sudjelovali belgijska književnica marokanskog podrijetla Rachida Lamrabet, jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije Ignacio Martínez de Pisón, nigerijski pisac s britanskom adresom Ben Okri, dobitnik nagrade Booker, te hrvatski književnik Senko Karuza.


Bogat program u Rijeci – srijeda 30. 5. i četvrtak 31. 5.


Festival se tradicionalno dijelom odvija u još jednom gradu. Ove godine to je Rijeka, u sklopu programa Rijeka – Europski grad kulture 2020., gdje pisce program odvodi u srijedu i četvrtak 30. i 31. svibnja.
Iz riječkog programa izdvaja se razgovor naslovljen "Pisati o sebi" u okviru kojega će književnik Zoran Ferić i glazbenik Damir Urban pokušati razjasniti nesporazume koji se često događaju oko toga koliko je nešto autobiografsko u pričama, romanima, pjesmama koje pišu.


Rachida Lamrabet, Ignacio Martínez de Pisón i Ben Okri predstavit će se i riječkoj publici, a u omladinskom kulturnom centru Palach čitat će i sjevernoirska književnica Jan Carson, slovenska autorica i aktivistkinja Suzana Tratnik, velška spisateljica Carys Davies, Carlos Fonseca iz Kostarike, talijanski autor Flavio Soriga, najmlađi predstavnik sardinskog književnog vala, latvijska dobitnica nagrade Europske unije za književnost Inga Žolude, te hrvatski književnici Andrija Škare i Zoran Pilić.Tratnik će s povjesničarom Frankom Dotom u Rijeci razgovarati i o tome kako pamtimo i čuvamo iskustva onih koji su u društvu marginalizirani, na koji način se njihova bogata povijest može unijeti u arhive i škole te kako olakšati novim generacijama Drugih.


Zatvaranje Festivala u petak 1. lipnja u zagrebačkom Boogieju donosi program G-točka u kojemu sudjeluju Carlos Fonseca, Flavio Soriga i Remi, hrvatska glazbenica, reperica i tekstospisateljica.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju