Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO ĆE TO DOŽIVJETI?

Korona demantirala one koji su mislili da ne može biti gore: Na ovaj se pregled u Zagrebu čeka čak dvije godine, a ni za ostale situacija nije puno bolja

Magnetska rezonanca, ilustracija - 2
Magnetska rezonanca, ilustracija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Foto: DNEVNIK.hr Magnetska rezonanca, ilustracija - 1 Magnetska rezonanca, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Magnetska rezonanca, ilustracija - 2 Galerija 1/3 >>
Koronavirus je u bolnicama zaustavio ili sveo na minimum ostale preglede. O listama čekanja govorimo već godinama, a kako rješenja nema, nije loše podsjetiti na veliki problem koji se tiče gotovo svake hrvatske obitelji.

Pogled na liste čekanja, mrak na oči. I za one koji su mislili da ne može gore, COVID je pokazao da ipak može.

Pročitajte i ovo Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu nije bilo gužvi Grba Bujević otkrila kada bi se mogle otvoriti autoškole i teretane. Postoji plan i za zdravstvo: "Kaos nećemo dozvoliti" Slika nije dostupna Zadovoljna popuštanjem mjera Grba-Bujević objasnila kako će izgledati odlazak u bolnicu na pregled: ''Liste čekanja neće biti tako velike kako se čini''

"Sad sam pitala za EMNG mišića i rekli su mi da dođem za godinu dana. I to su mi rekli da dođem pitati na Rebro. Nema ni datuma, nego da dođem pitati", kaže Zagrepčanka Jelena.

"Odgođeni su mi svi pregledi, a imam još tri. Sva tri su odgođena do daljnjeg, dok me ne nazovu. 28 puta zovem doktoricu opće prakse, ne diže slušalicu. 28 puta! U jednom danu. Ubitačno", priča Dražen.

Prema podacima stranice Liste čekanja, kad biste se danas naručivali na, primjerice, magnetsku rezonancu abdomena, u KBC-u Zagreb čekali biste čak 726 dana, odnosno dvije godine. U KBC-u Split 363 dana. U Zadarskoj bolnici 270, a u KBC-u Sestre milosrdnice 158 dana.

U KBC-u Sestre Milosrdnice najduže se čeka na magnetsku rezonancu mozga i kralježnice. I to do siječnja 2022. godine. Pitali smo bolnicu zašto je to tako, oni nam u odgovoru kažu kako je problem u nedostatku liječnika specijalista radiologije pa je odmah dostupan i manji broj termina. Isto tako kažu da je problem u nedostatku uređaja za ultrazvuk. Zastoj su imali i kod endokrinoloških pregleda. U kratkom vremenu otišla su im čak četiri liječnika. U međuvremenu su našli nova dva i sad je ta lista u procesu rješavanja.

"Liste čekanja su nikad gore u posljednjih 20 godina i hitno po tome treba postupati jer smo na dnu svih zdravstvenih statistika EU-a. Žalbe svih pacijenata povećale su se od veljače za 30 posto, i to sve na temelju nedostupnosti zdravstvene zaštite", kaže Josip Perić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Pitali smo nadležne kako planiraju riješiti ovaj gorući problem, iz ministarstva i HZZO-a poručuju:

"Kako bi dodatno uredili liste, Ministarstvo zdravstva i HZZO uspostavljaju sustav kojim će se umrežiti sve ustanove s kojima je HZZO sklopio ugovor o plaćanju prema postupcima i Centralni upravljački sustav (CUS). Sustav kao izvor informacija, uz još veću transparentnost, doprinosi da se bolje organiziraju pregledi, skrate liste čekanja preusmjeravanjem u bolnice i ustanove gdje su kapaciteti manje opterećeni", stoji u odgovoru HZZO-a.

Godinama se rješavalo, a nikad riješilo. Isto kao i problem s plaćanjem veledrogerijama. Zdravstvo grca u ozbiljnim problemima i bez koronavirusa. 

"Nema zdravstvenog sustava koji nema liste čekanja"

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao je kako je zbog koronavirusa došlo do lockdowna, pa tako i do lockdowna zdravstvenog sustava.

"U većem dijelu situacija je sada dobra i pretrage se obavljaju u punom obimu. U lockdownu su možda najpogođeniji bili kronični bolesnici koji su možda propustili neke kontrole, a za onkološke je bolesnike sustav i u koroni bio otvoren. Sustav je trenutačno maksimalno angažiran, ističe dr. Luetić.

Naglašava kako nema zdravstvenog sustava koji nema liste čekanja.

"One postoje u svakom zdravstvenom sustavu, samo se njima treba kvalitetnije upravljati", kaže Luetić i ističe kako je jedan od problema i kadrovski deficit liječnika, naročito u manjim sredinama.

"I mi liječnici spremni smo dati svoj obol u smanjivanju lista, ali očekujemo valoriziranje od zdravstvene administracije", poručuje Luetić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene