Cesta, ilustracija (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)
Cesta, ilustracija (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)

Hrvatske ceste (HC) nabavljaju specijalno vozilo vrijedno šest milijuna kuna u koje će biti ugrađena najmodernija tehnologija za inspekciju cestovne mreže.


U HC-u ističu da će vozilo imati i integrirani sustav zaštite pješaka koji će nakon što detektira pješaka automatski isključiti laser. GPS sustav imat će preciznost horizontalnog pozicioniranja ± 10 mm, a vertikalnog do ± 15 mm.

Vezani članci Urušavanje cesta (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kolaps cesta u Dubrovniku: Građani ogorčeni, a gradonačelnik tvrdi - ovaj put će biti kaznenih prijava Oleg Butković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Butković nakon pogibije djeteta u Turnju: "Zaobilaznica će se graditi 2020. godine"

U Cestama napominju da će se podaci prikupljati automatski čak i u tunelima, gdje nije moguće primijeniti klasične metode ili su jako skupe.

Unutarnji prostor vozila služit će pak kao svojevrsni pokretni ured. S obzirom na to da će vozilo moći sve te zadatke obavljati i pri brzinama većim od 100 km/h, u HC-u ističu da sam proces snimanja neće imati negativan utjecaj na protočnost prometa, piše Večernji list.

Specijalno vozilo nabavlja se u sklopu projekta "Sanacije opasnih mjesta na državnim cestama", koji se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kojim će se sanirati 23 opasna mjesta diljem Hrvatske.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta, koji se provodi u sklopu ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u razvoj prometne infrastrukture, veća je od 68 milijuna kuna, a bespovratna sredstva za HC iznose 55,4 milijuna kuna.

Kako se u EU-u i Hrvatskoj sve veći naglasak stavlja na proaktivne mjere kojima je cilj detekcija lokacija ili dionica na kojima postoji potencijalni rizik nastanka prometnih nesreća, u HC-u ističu da će podaci prikupljeni specijalnim vozilom poslužiti i za provedbu upravo takvih mjera, neovisno o tome što na pojedinim lokacijama ili dionicama nije bilo prometnih nesreća, donosi dnevnik. (Hina)