Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Besplatni pregledi

Prevencija je najbolje oružje u borbi protiv raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redoviti odlazak na ultrazvučni ili mamografski pregled može spasiti život.

Povodom Dana narcisa, dana borbe protiv raka dojke, organizatori na čelu s Gradom Zagrebom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te Hrvatskom ligom protiv raka pozivaju što veći broj žena da se uključe u Program preventivne mobilne mamografije koji je započeo u Zagrebu 2004. godine, a do danas je zahvaljujući njemu pregledano 43.047 žena. Tijekom 2016. godine u Programu preventivne mobilne mamografije ukupno je pregledano 1804 žene u dobi od 40 do 49 godina i starijih od 69 godina, a pregledane su žene koje nisu uključene u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Od ukupnog broja žena pregledanih u 2016. godini, 704 žene bile su na pregledu prvi put.

Pročitajte i ovo Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije Dan narcisa COVID usporio i borbu protiv raka dojke: "Žene koje dobiju poziv na besplatnu mamografiju, trebaju se odazvati" Slika nije dostupna manja smrtnost Kampanja #Pinkypromiss za rano otkrivanje raka dojke: Pogledajte kako se ispravno pregledati

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest u žena. Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak, 2014. godine u gradu Zagrebu zabilježeno je 639 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj 2644. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu od raka dojke godišnje umre više od 200 (2014. godine 223), a u RH više od 1000 žena (2014. godine 1071). Ova maligna bolest češće se pojavljuje u žena starijih od pedeset godina, ali mogu oboljeti i znatno mlađe žene.

„Rak dojke okrutna je bolest koja se nažalost pojavljuje svuda oko nas, ona pogađa žene različitih uzrasta, zanimanja i načina života, nijedna žena ne može reći kako ova tema nije na njezinu „dnevnom redu“. Javnozdravstvenom akcijom želimo pozvati sve naše sugrađanke u dobi od 40 do 49 godina te one starije od 69 godina da se prijave na besplatne mamografske preglede. Pozivamo i žene mlađe dobi na preventivno ponašanje i redovite preglede dojki radi pravovremenog otkrivanja zloćudne bolesti i boljeg ishoda liječenja. Stoga, #BudiNARCISa jedanput godišnje, obavite redovite preglede, ali brinite se o svojem zdravlju tijekom cijele godine“, izjavila je prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Grad Zagreb nedavno je nabavio i novi digitalni uređaj za mamografiju pa je tako dijagnostička oprema obogaćena najsuvremenijim aparatom, a pacijenticama je omogućena preciznija i ugodnija pretraga snimanja dojki. Riječ je o digitalnom uređaju koji daje bolju snimku dojki i koristi računalnu sliku dojke dobivenu digitalnim detektorom. Uređaj omogućuje preglede više razine razlučivanja pa se tumori mogu dijagnosticirati u začetku, što je od velike važnosti za spašavanje života. Uređaj ima dodatnu mogućnost doziranja kompresije – pritiska na dojku što snimanje čini puno ugodnijim.
21. Dan narcisa održat će se u subotu, 25. ožujka, na Trgu bana Josipa Jelačića od 10:00 do 14:00 sati.

 

Program mobilne mamografije namijenjen je ženama u dobi od 40 do 49 godina te starijim od 69 godina, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke.

Za pregled nije potrebna liječnička uputnica, kao ni zdravstveno osiguranje – pregledi su besplatni. Mamografski pregled potrebno je prethodno telefonski dogovoriti radnim danom u vremenu od 09:00 do 14:00 sati na broj telefona 01/46 96 309.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene