Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Previsoki najam

Zbog visokih cijena najma zatvaraju se stari obrti u Dubrovniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok tradicijski obrti: zlatari, krojači, urari zbog visokih najmova odlaze iz zidina, njihova mjesta zauzimaju brojne suvenirnice i restorani.

Tako će i najstariji hrvatski klobučarski obrt nakon 155 godina idući tjedan zauvijek zatvoriti svoja vrata. Glavni razlog je - visoki najam.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

'Promjenio se profil gostiju u Dubrovniku. Ja financijski ne mogu podnjeti sva davanja i pritom zarađivati', rekla je Marina Grabovac, vlasnica obrta.

Vlasnik prostora odlučio je podignuti cijenu s dosadašnjih 3 i pol tisuće kuna na dvostruko više. Priča o zatvranju najstarijeg klobučarskog obrta iznenadila je i turiste.

'Nije meni ni lako ni jednostavno zatvorit jedan obrt nakon 155 godina i ugasiti ga potpuno, a što će doći ovdje uopće me ne interesira. Pa neka im je sa srećom', poručila je Grabovac.

I dok krojači, zlatari, obrtnici polako, ali sigurno napuštaju staru gradsku jezgru, suvenirnice i ugostiteljski obrti otvaraju se na gotovo svakom uglu. I dok se jedni bore sa 3 tisuće kune mjesečnog najma, drugima nije skupo čak 200 tisuća kuna mjesečno.

>>Vlada povoljno daje u najam poslovne prostore mladim poduzetnicima

A toliko, najam s porezom, plaćaju neki ugostitelji na Stradunu. A upravo su sami ugostitelji, kroz natječaje, odredili tu visoku cijenu.

'Početna cijena u tom natječaju bila je 45 tisuća kuna. Na kraju je postignuta cijena od 166 tisuća kuna', rekao je Nikola Obuljen, iz zaklade Blaga djela.

Zaklada Blaga djela ima brojne prostore na Stradunu. Ipak, veliki novac ne jamči i dobivanje prostora.

'Imamo dvije knjižare, na što smo jako ponosni, i uvijek raspišemo natječaj za knjižaru. Recimo, urar na Stradunu plaća 2 tisuće kuna plus porez', dodao je Obuljen.

Kad bi svi ovako birali najmoprimce, Marina ne bi morala početkom studenoga zaključati svoja vrata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene