Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška kolegi

Pretučeni vozači ispričali svoja iskustva: 'Šaka u zatiljak, pao sam na pod i tu je krenulo...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju ujutro pretučen je vozač autobusa javnog gradskog prijevoza Promet. Njegovi kolege kažu da je psihički slomljen.

Nakon što je u nedjelju ujutro u Splitu pretučen vozač autobusa javnog gradskog prijevoza Promet, u ponedjeljak su mu njegove kolege dale podršku. Desetak vozača upozorava da su sustavno izloženi vrijeđanju i fizičkim prijetnjama, a više ih je doživjelo i napad. Opisuju kako izgleda kada na njih nasrnu vandali i traže da se takav napad tretira kao napad na službenu osobu.

'On ga je zgrabio za vrat, krenuo davit. Mislio je da je gotovo, sagnuo se po novac, naočale, onda ga je on dvaput nogom. Psihički je slomljen, izudaran i sve ostalo', ispričao nam je vozač Prometa Josip Ćuk, kolega pretučenog vozača.

Pročitajte i ovo Štrajk u Njemačkoj U većini saveznih država Kaos u moćnoj europskoj zemlji - Javni prijevoz ne funkcionira, aerodromi u blokadi: "Sad je došlo vrijeme..." Ilustracija VELIKO ISTRAŽIVANJE Kako voze Hrvati? Tko više krši koje prometne propise i jesu li tome skloniji muškarci ili žene

Desetak vozača splitskog Prometa solidarizira se i traži da se napad na njih tretira kao napad na službenu osobu. Većina ima slična iskustva.

'Ovaj što je bio iza mene, šaka u zatiljak, pao sam na pod i tu je krenulo tamburanje. Bio sam na podu, šake, noge. Jedan stariji čovjek je uletio pa me on spasio', priča vozač Željko Petričević.

U 24 sata zabilježeno 2185 prekršaja, evo gdje ih je bilo najviše!

Šok je to i za putnike.

'Ja sam čuo krik djeteta iza sebe, bila je mlađa žena sa djetetom. To je bio krik i jauk koliko je dijete imalo stres', kaže Petričević. Dodao je da je nedavno jedan kolega dobio suzavac u oči, a prije toga drugi kolega kacigom u glavu.

'Dobar dan kartu molim, a on kaže tko si ti konju da me pregledavaš. A bogove, a Gospu, prokleto ti deseto koljeno', prepirčava iskustvo vozač Nediljko Pauk.

'Ja sam otvorio vrata, on je uletio unutra, sašio par puta tim bokserom meni oko glave, moje zaštitno staklo. Niste više sposobni radit iza toga, a odgovarate kasnije za 50, 60 ljudi u autobusu cijeli dan, jer vam se ruke i noge tresu, odsijecaju vam se sve živo', kaže vozač Jurica Šolić.

Split: Prolaznici na ulici pronašli pretučenog muškarca

Što kada putnik kartu nema, a vozač ne popušta?

Jedan putnik koji nema kartu odgovorio na je na pitanje što onda. 'Malo ga marnit, prošetat, pa nek se pravi doma mami i tati...Ne bojim se ja ni policije', kaže.

Vozači kažu smeta ih što počinitelji često budu nekažnjeni.

'Kako bi bilo u Saboru da dođe grupa huligana i istuče ih, a policija ih sve pusti', pita se Petričević.

Policija ipak ima nedjeljnog napadača.

'Uhićen je 20-godišnjak nad kojim je provedeno kriminalističko istraživanje', rekla nam je Antonela Lolić iz PU splitsko-dalmatinske.

Vozač je lakše ozljeđen, direktor Prometa ga je posjetio. Nastojat će, kaže, autobuse opremiti antivandalskim kabinama i video nadzorom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene