Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Presude 'vukovarskoj trojci' u cilju poništenja krivnje Srbije i JNA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) ocijenilo je da su prvostupanjske presude što ih je Međunarodni kazneni sud u Haagu izrekao trojici oficira JNA nastavak programirane politike toga Suda i njegovih pokrovitelja, u cilju poništenja krivnje Srbije i njoj podložne JNA za zločine počinjene u agresiji na Hrvatsku.

"Nakon što Tužiteljstvo Haaškoga suda nije podiglo optužnicu ni protiv jedne osobe iz vojnoga vrha Srbije (JNA), a istodobno optužuje cijeli hrvatski vojni i politički vrh za 'zajednički zločinački pothvat', sada se sramotno obrazloženim presudama nastoji relativizirati krivnja i nižerazrednih oficira agresorske vojne sile.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Srbija: Prve reakcije na presudu Slika nije dostupna Mesić očekuje pravdu za Vukovar od drugostupanjske presude

Ove presude su, kao i cjelokupno djelovanje Haaškoga suda,
otvoreno ruganje pravu i pravdi, ismijavanje međunarodnoga kaznenog prava i izraz bezočne ravnodušnosti prema hrvatskim žrtvama", navodi se, uz ostalo, priopćenju HKV-a, koje je popisao predsjednik Hrvoje Hitrec .

HKV, stoji u priopćenju, još jednom poziva Hrvatski sabor i Vladu da pitanje smisla i prakse Haaškoga suda iznese pred Vijeće sigurnosti UN, koje je i osnivač Suda, "to više što su u međuvremenu i sami bivši djelatnici Suda razotkrili njegov politički karakter, pristranost, malicioznost, površnost i krajnji cilj koji nije kažnjavanje zločina, nego destabiliziranje hrvatske države".

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke je, ocijenivši hašku presudu Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću sramnom, zatražila od Državnog odvjetništva i hrvatske Vlade da se obustave sva suđenja hrvatskim generalima optuženim za navodne zločine u hrvatskom Domovinskom ratu, sve dok Carla del Ponte i njezini najbliži suradnici ne podnesu ostavke na svoje dužnosti.

"Naime, sada je više nego očito da je glavna haaška tužiteljica godinama zavaravala javnost, prije svega hrvatske stradalnike, uvjeravajući njih, ali i sud, da ima neosporne dokaze protiv ovih zločinaca, a na kraju se ustanovilo da je riječ o nizu namjernih propusta tužiteljstva, koji su, jednim, ali dobrim dijelom, i doveli do ovakve neodržive presude, koja je zgrozila hrvatske branitelje, i sve one koji su se na bilo koji način borili za hrvatsku državu", stoji u priopćenju te udruge koja traži i da hrvatska Vlada Carli del Ponte ubuduće i zabrani dolazak u Hrvatsku.

Prvostupanjsko Vijeće Haškog suda osudilo je jučer bivšeg
zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, dok je kapetan Miroslav Radić oslobođen optužbi. Sva trojica pripadnika JNA bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene