Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roko Šimac osuđen je nepravomoćno na četiri godine i šest mjeseci zatvora za tešku tjelesnu ozljedu i silovanje kolegice na tulumu u Podstrani.


Na Županijskom sudu u Splitu Roko Šimac, koji se nije pojavio na izricanju presude, osuđen je nepravomoćno na četiri godine i šest mjeseci zatvora za tešku tjelesnu ozljedu i spolni odnos bez pristanka na tulumu u Podstrani. U ukupnoj kazni sudac je za silovanje odredio kaznu od osam mjeseci.

Oštećena djevojka bila je na izricanju presude u pratnji roditelja.

Suđenje je trajalo četiri godine, a Roko Šimac ima 15 dana za podnošenje žalbe. Osim toga, sud mu je naložio i da mora platiti 77.500 kuna za troškove suđenja.

Djevojka i tada 21-godišnji Šimac bili su kolege s fakulteta. Slučaj iz Podstrane zbog svojih je stravničnih detalja zgrozio javnost. Sve se dogodilo 16. studenog 2012. godine kada su u nekom trenutku stvari na tulumu krenule po zlu. Oštećena djevojka s teškim je ozljedama prevezena u bolnicu i jedva joj je spašen život. 

Državno odvjetništvo teretilo je Roka Šimca da je "radi seksualnog zadovoljenja nasrnuo na kolegicu s fakulteta bez njenog pristanka te joj je nanio osobito teške i po život opasne ozljede".

Djevojka je zadobila teške ozljede probavnog i vaginalnog trakta i nakon toga prošla nekoliko teških operacija. Kako je mnoge okolnosti ovog događaja bilo teško razjasniti jer se djevojka nije ničega sjećala zbog teške alkoholiziranosti, a i Šimac je bio pod utjecajem alkohola, pitanje koje je bilo bez odgovora je kojim su predmetom nastale ozljede koje je djevojka zadobila.

Sudac u obrazloženju presude nije spomenuo nikakav predmet, već je kazao kako su ozljede nanesene rukom.

Presuda za ovaj slučaj trebala je biti donesena prošle godine, ali je sudac naložio dodatna vještačenja.