Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽUPANIJSKI SUD OBJAVIO

Nepravomoćna presuda: Četvorica optuženih iz afere Pročistač proglašeni krivima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sva četvorica optuženih u aferi Pročistač na zagrebačkom Županijskome sudu proglašeni su krivima.

Na Županijskome sudu u Zagrebu u četvrtak je objavljena nepravomoćna presuda kojom su Ante Pavić, direktor Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV-a), Hannes Schweitzer iz njemačke tvrtke koja je radila na projektu pročistača, te dvojica građevinskih poduzetnika - Darko Turopoljac i Damir Vuljank proglašeni krivima u aferi Pročistač.

Bivši direktor ZOV-a Pavić osuđen je na četiri godine zatvora, po šest godina dobili su voditelj radova na izgradnji glavnog odvodnog kanala Hannes Schweitzer i poduzetnik Darko Turopoljac, dok je Damir Vuljanko osuđen četiri godine zatvora.

Jedino je Pavić došao na zagrebački Županijski sud na izricanje presude. USKOK-ova optužnica, podignuta u ožujku 2018., tereti Pavića i trojicu izvođača radova na gradnji pročistača da su od početka 2005. do listopada 2008. nezakonito zaradili 40 milijuna kuna, pri čemu je oštećeno nekoliko tvrtki, a višemilijunska šteta učinjena je i Gradu Zagrebu.

Pavić je optužen i za primanje mita jer je tražio od Turopoljca da mu besplatno u vrijednosti od 52.000 kuna adaptira stan kako bi Turopoljčeva tvrtka Dia graditeljstvo dobila posao na gradnji ZOV-a.

Uz to, Pavić je optužen i da je od Turopoljca primio neutvrđeni iznos mita te da je iskoristio svoj položaj kako bi od Schweitzera tražio da fingira natječaje u korist Turopoljčeve tvrtke kojoj je pribavljena korist od dva milijuna kuna, dok je pritom ZOV oštećen za 5,6 milijuna kuna.

Optužnica potvrđena početkom 2019.

Prema optužnici potvrđenoj u siječnju 2019., Schweitzer je od svibnja 2006. do svibnja 2008. odobravao Turopoljcu plaćanje neizvršenih radova u iznosu od 7,6 milijuna kuna, a Turopoljac se odužio Schweitzeru besplatnim izvođenjem radova na izgradnji kuće u iznosu od pola milijuna kuna. Pritom je, ističe USKOK, ZOV oštećen za 3,7 milijuna kuna, dok je Grad Zagreb oštećen za 4,8 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti Turopoljca i da je tražio Vuljanka da mu za novac sačini lažnu dokumentaciju kako bi se prikazala poslovna suradnja između Dia graditeljstva i Vuljankove Bubanj niskogradnje, pri čemu su fingirali poslove i prikrivali tragove nezakonitog tijeka novca kojeg su prosljeđivali na račune drugih pravnih i fizičkih osoba.

Nezakonita zarada izvođača, kojima se pogodovalo u gradnji pročistača, prema tvrdnjama USKOK-a iznosila je oko 40 milijuna kuna. Višemilijunska šteta napravljena je Gradu Zagrebu, a imovinsko-pravnim zahtjevom Grad Zagreb od optuženih traži vraćanje 4.801.825,82 kuna sa zateznim kamatama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna plaćali nepostojeće radove Potvrđena optužnica u aferi Pročistač: Da bi dobili posao, direktoru ZOV-a morali besplatno adaptirati stan i plaćati mito?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio USKOK Podignuta optužnica u aferi pročistač: Direktor ZOV-a tražio da mu besplatno adaptiraju stan jer ih je uveo u posao

USKOK ističe da je Vuljanko predavao novac Turopoljcu, a dio je zadržavao sebi, pri čemu se Turopoljac okoristio za četiri milijuna kuna, dok je Vuljanko zaradio više od 15 milijuna kuna.

Optužnicom je predloženo da sud od svih okrivljenika oduzme protupravno stečenu imovinska korist, dok je za Pavića predloženo tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi jer je nesrazmjer između njegovih zakonitih prihoda i rashoda procijenjen na preko 9,5 milijuna kuna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene