Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Presuda Domagoju Margetiću 7. veljače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški sud (ICTY) zakazao je za 7. veljače izricanje presude novinaru Domagoju Margetiću, optuženom za nepoštovanje suda počinjeno objavom imena zaštićenih haških svjedoka.

Raspravno vijeće u odluci o zakazivanju sjednice, donesenoj u četvrtak, navodi da je "u interesu pravde da optuženi bude osobno nazočan izricanju presude".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Margetić ponovno štrajka glađu Slika nije dostupna Haag: Zatvor i 50 tisuća eura kazne za Margetića

Margetić je optužen zbog objave popisa 102 zaštićena haška svjedoka između 7. srpnja i 2. kolovoza prošle godine na svojoj internetskoj stranici. Radi se o osobama koje su svjedočile na suđenju bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnje Bosne Tihomiru Blaškiću, a popis je Margetić dobio kao dokazni materijal u okviru drugog postupka koji se protiv njega vodio.

Tužiteljstvo je na suđenju tvrdilo da je novinar znao i bio svjestan da krši nalog Haškog suda te da su dokumenti bili jasno označeni kao povjerljivi. U prilog tezi da je Margetić bio svjestan da objavljuje tajne materijale tužiteljstvo je navelo da je optuženi objavio popis uz najavu: "Ekskluzivno - tajni popis haških svjedoka koji mi je dao pomoćnik (glavne haške tužiteljice) Carle del Ponte".

Tužiteljstvo je smatralo da se njegova krivnja, osim za nepoštovanje suda, može utvrditi po još dvije osnove - izravnom utjecaju na imenovane svjedoke i široj osnovi narušavanja pravde - zbog ugrožavanja spremnosti svjedoka na svjedočenje.

Stoga je tražilo kaznu od šest mjeseci zatvora i 50 tisuća eura.

Obrana je tvrdila da nije znao da krši nalog ili je barem bio u
opravdanoj zabludi da čini nešto što je dopušteno.

Haški sud dosad je kaznio nekoliko novinara zbog nepoštovanja suda i izrekao kazne od 15 do 20 tisuća eura, od kojih su neke pravomoćne.

Margetića je Haški sud već prije - 2005. - optužio za nepoštovanje suda, zajedno s još troje novinara i izdavača, ali je odustao od optužnice zbog rasterećenja suda. Po toj optužnici Margetić je, kao glavni urednik "Hrvatskog slova", a poslije kao glavni urednik "Novog hrvatskog slova", u 2004. objavio identitet i iskaz tada zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića na suđenju Blaškiću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene