Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko tisuću mještana Potpićna, Pićna i okolice je u Potpićnu ponovno prosvjedovalo protiv tvornice kamene vune 'Rockwool', koja je 17. veljače, nakon što joj je istekla dozvola za pokusni rad, obustavila proizvodnju.


U ime organizatora skupa, udruge 'Naša zemlja' predsjednica Matilda Ilić zatražila je da hrvatska Vlada omogući stanovnicima ovoga kraja zdrav život, od čega, dodala je 'neće odustati ni pod koju cijenu'. 'Nećemo se pomiriti s nametnutom nam sudbinom. Sve ovo što nam se događa samo nam je dodatna motivacija u borbi za opstanak. S borbom protiv Rockwoola nastavljamo i prosvjedovat ćemo ako treba svaki dan', poručila je Ilić.

Vezani članci Kradljivicu čempresa snimila je nadzorna kamera Ležerno iščupala čempres pred vratima udruge osnovane u spomen na preminulog dječaka. Njegova majka poručuje: "Naravno da ću zasaditi novi, ali me bole reakcije ljudi" Slika nije dostupna Rockwool: 'Neprimjereno je pregovarati o kolektivnom ugovoru'

Aktivistica udruge 'Naša zemlja' Iride Vidaković istaknula je kako 'Rockwoolu' nije mjesto u Istri i zato, kako je rekla, 'neka zatvori svoj dimnjak i neka se iz Istre pokupi zauvijek'.

Prosvjednici su burno reagirali kada se spominjalo ime istarskog župana Ivana Jakovčića i labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike. Reakcije prosvjednika su eskalirale u trenutku kada je županijski vijećnik ISDF-a Damir Radnić usporedio izjave župana Jakovčića o Rockwoolu izrečene prije pet godina i danas, u kojima župan najprije hvali dolazak 'Rockwooola' kao veliki dobitak za Istru, da bi na kraju, kako je rekao 'uoči izbora stao na stranu ugroženog stanovništva'.

Među brojnim transparentima kojima su prosvjednici iskazali svoje negodovanje isticali su se: 'Nismo mi guske u magli, već mučenici u dimu', 'Prestaniti biti političari i budite ljudi' i 'Vama su važni izbori, a nama životi'.