Počeo je Svjetski tjedan borbe protiv prekomjernog unosa kuhinjske soli. Iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje maksimalnu dnevnu dozu od 5 grama, prema istraživanjima, Hrvatice svakoga dana konzumiraju gotovo 11, a Hrvati čak i više od 13 grama soli.
Pročitajte i ovo
DR. NIKOLA BILIŠKOV
VELIKO OTKRIĆE HRVATSKIH ZNANSTVENIKA Kako obična kuhinjska sol može sasvim promijeniti svijet
Žustra debata
Gimnazijalci: Svi mi lako u trgovini kupimo pivo
Kako spasiti presoljeno jelo
Najviše soli konzumiramo kroz gotove i polugotove proizvode poput kruha i pekarskih proizvoda, žitarica, suhomesnatih i mliječnih proizvoda. Na globalnoj razini nastoji se zato postepeno smanjiti unos soli kroz legislativu i pregovore s prehrambenom industrijom. Smanjenje od svega 15 posto u deset godina spasilo bi život oko 9 milijuna ljudi.
Branje soli u Stonu: Običaj je star sedam stoljeća oduševljava turiste!
'Pretjerani unos soli dovodi do cijelog niza bolesti od povišenog krvnog tlaka do raka probavnog sustava, poglavito želuca, do pogoršanja simptoma astme, do stvaranja bubrežnih kamenaca, osteoporoze', rekao je Željko Reiner, predsjednih Hrvatskog društva za aterosklerozu.
'S tim ciljem smo mi pristupili određenim pekarskim velikim društvima koji su se usaglasili da će smanjiti, i već su počeli smanjivati', kaže Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook