Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojne stavke ukinute

Preporod: Proračun je apsurdan, novca neće biti ni za što

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat Preporod ocijenio je da je prijedlog državnog proračuna za 2011., u dijelu koji se odnosi na financiranje osnovnog i srednjeg školstva, apsurdan.

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu 'Preporod' kaže da proračun 'osim održavanja hladnog pogona, ne jamči gotovo ništa'. Novca neće biti ni za što, osim za plaće koje će biti i dalje među najnižim plaćama korisnika proračunskih sredstava, rekao je predsjednik tog sindikata Željko Stipić na konferenciji za novinare, upozorivši da su pojedine stavke smanjene do apsurda, a neke su potpuno ukinute.

Pročitajte i ovo Prosvjed prosvjetara u Zagrebu - 2 "Ne tjerajte nas na ulice" FOTO Veliki prosvjed prosvjetara u Zagrebu: "Želimo ministra koji će konačno stati uz nas" Prosvjed učitelja Uredba o koeficijentima Ministarstvo objavilo koliko će rasti plaće učiteljima, Fuchs poručio: "Ovo je najveće povećanje dosad!"

>> Preporod: Državna matura treba ozbiljan remont

Među stavkama koje su najviše smanjene su kapitalne investicije, prevencija nasilja i ovisnosti, poticanje izvannastavnih aktivnosti i stručno usavršavanje nastavnika i učitelja, a potpuno se staje sa sufinanciranjem naobrazbe u privatnim školama, financiranjem Nacionalno vijeća učenika i izobrazbom zaposlenika u školama za korištenje ITC-a.

Unatoč predizbornim obećanjima da do 2011. više neće biti škola koje rade u tri smjene, to se nije dogodilo, a iduće se godine planira izgradnja samo sedam školskih objekata, i to s 47 milijuna kuna čime se može izgraditi i opremiti tek jedna škola, rekao je Stipić.

Za prevenciju nasilja planira se potrošiti oko 300 tisuća kuna, a za prevenciju ovisnosti oko 322 tisuće, čime se neće moći realizirati postojeći, ni uvoditi novi sadržaji, ustvrdio je Stipić. Time se dovodi u pitanje borba protiv nasilja u školama, sigurnost učenika i nastavnika, dodao je.

Deset kuna po učeniku u srednjoj školi

U zadnjih godinu dana prepolovljena su sredstva namijenjena poticanju izvannastavnih aktivnosti, za koja će se izdvojiti samo oko pet kuna po učeniku u osnovnoj školi, te deset kuna po učeniku u srednjoj školi.

Na području stručnog usavršavanja i izobrazbe učitelja i nastavnika dosegli smo samo dno dna jer vlasti smatraju da je stručno usavršavanje nepotrebno, rekao je Stipić. Sredstva su se smanjila s 3,1 milijuna kuna u 2009. na predviđenih milijun kuna u idućoj godini, a za dvije trećine su smanjeni iznosi za stipendije poslijediplomskih studija, napomenuo je.

Podsjetio je da je među predizbornim obećanjima aktualne vlasti bilo i ono o porastu plaće nastavnika, koja je, prema njihovim najavama, nakon 15 godina staža, u 2011. trebala biti oko 6786 kuna, a sada je za 1332 kuna manja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene