Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Preminuo Vice Vukov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najpoznatijih hrvatskih estradnih umjetnika, Vice Vukov, preminuo je noćas u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockfellerovoj ulici u Zagrebu, naklon gotovo tri godine kome u kojoj je bio od pada na stubama Hrvatskog sabora u studenom 2005. godine.

Vice Vukov rođen je 3. kolovoza 1936. godine u Šibeniku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stekao je titulu profesora filozofije te talijanskog jezika i književnosti, a završio je i Institut za visoke međunarodne studije u Parizu.

Pročitajte i ovo Vice media Novo staro doba Mislili su da će promijeniti svijet medija, a sad su proglasili bankrot: Za cijenu postojećeg zajma dobit će ih Soros? Slika nije dostupna Snima spot VIDEO Bivša NBA superzvijezda Dennis Rodman u Sjevernoj Koreji!

Vice je tijekom karijere snimio preko 400 skladbi Njegova pjevačka karijera bila je na vrhuncu 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, kad je osvajao sve najvažnije hrvatske festivale i bivšu Jugoslaviju predstavljao na natjecanjima za pjesmu Eurovizije.

>> Humanitarni koncert za Vicu Vukova

Čuvene pjesme poput 'Tvoja zemlja', 'Bokeljska noć', 'Pismo ćali', 'Dalmatinska elegija', 'Stavi svjetiljku u prozor' i brojne druge na neki su način postale narodna baština.

No, na vrhuncu karijere u vrijeme Hrvatskog proljeća Vukov je završio na crnoj listi pedesetorice najistaknutijih ličnosti iz hrvatskog masovnog pokreta, zbog čega je bio prisiljen napustiti Hrvatsku.

U Zagreb se iz Pariza vratio 1976., a iako je dobio posao u Nakladnom zavodu Matice hrvatske nastupi su mu bili onemogućeni sve do 1989.

Povratak na estradnu scenu tada je okrunio s čak 14 rasprodanih koncerata u Dvorani Vatroslava Lisinskog. Svoj posljednji koncert Vice Vukov održao je 2005. nedugo prije nesretnog pada u zgradi Sabora, u koji je kao nezavisni zastupnik na listi SDP-a ušao 2003. godine.

U Saboru minutom šutnje odali počast preminulom kolegi

Saborski zastupnici su minutom šutnje odali počast preminulom Vici Vukovu.

'Bio je čovjek koji je na plemenit način njegovao i poticao domoljublje. Njegov trag u hrvatskoj kulturi ostat će zabilježen zlatnim slovima', istaknuo je potpredsjednik Sabora, Vladimir Šeks.

Preminulog SDP-ova zastupnika Vice Vukova prisjetio se i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

'Otišao je velik čovjek, pjesnik, pjevač, erudit i političar. Pripadao je onoj generaciji hrvatskih građana koji su svoju sreću tražili u svijetu. Bio je pomirljiv, razuman, socijalno osjetljiv i jako će nam nedostajati', rekao je Milanović.

'Vice Vukov ostavio je trajni trag u hrvatskoj glazbi, ali i u hrvatskoj politici', izjavio Stjepan Mesić.

'Vicu Vukova sam poznavao kao glazbenika, ali i kao humanista i čovjeka koji je najprije bio blizak politici, a kasnije je i sam ušao u politiku', rekao je Mesić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene