Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Preminuo tajnik Alojzija Stepinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu u subotu je u 95. godini i 68. godini svećeništva umro mons. Stjepan Lacković, tajnik blaženog Alojzija Stepinca i umirovljeni župnik župe "Our Lady of Bistrica" u američkom gradu Lackawanni, izvijestila je danas Informativna katolička agencija (IKA).

Mons. Stjepan Lacković rođen je 1913. u Poljanici Bistričkoj. Od
1941. do 1945. godine bio je tajnik nadbiskupa Alojzija Stepinca, a od 1945. do 1998. djelovao je u Hrvatskoj katoličkoj župi u Lackawanni (SAD).

Pročitajte i ovo Zlatko Šimić Tužna vijest Iznenada preminuo novinar Zlatko Šimić Slika nije dostupna Muzej blaženog Alojzina Stepinca Ukradena slika vrijedna desetak tisuća kuna

Godine 1994. i 1998. boravio je kraće vrijeme u Svećeničkom domu, a 2000. godine doseljava se za stalno u Svećenički dom.

Mons dr. Stjepan Lacković širokoj katoličkoj i hrvatskoj javnosti bio je poznat kao tajnik blaženog Alojzija Stepinca za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zato je bio i autentičan svjedok njegove osobne svetosti, njegove ljubavi prema Crkvi i Papi i svom hrvatskom narodu, navodi IKA.

No kad su mu jugoslavenske komunističke vlasti poslije rata zabranile da se iz Rima vrati u Hrvatsku, otišao je u Sjedinjene Američke Države gdje je proveo 54 godine, i to poglavito kao župnik hrvatske župe Majke Božje Bistričke u Lackawanni, u državi New York, u kojoj je 1961. godine podigao dvoranu "Auditorium Cardinal Stepinac" ,a 1976. crkvu "Our Lady od Bistrica".

Najviše njegovim osobnim zalaganjem diljem SAD-a pročulo se o nepravedno osuđenom i zatočenom zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu.

Osim što je bio uzoran pastoralni radnik i dobrostiv prema
potrebnima, mons. Stjepan Lacković prednjačio je među drugim hrvatskim svećenicima u iseljeništvu u borbi hrvatskog naroda za slobodu i nezavisnost, ističe IKA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene