Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u 105. godini

Preminuo je Joža Manolić! Bio je dobar i s Tuđmanom i s Titom, rušio je i gradio sisteme

Aktualno Galerija Joža Manolić Joža Manolić Foto: DNEVNIK.hr Josip Manolić - 1 Josip Manolić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josip Manolić Josip Manolić Foto: Damjan Tadic/Cropix Josip Manolić - 2 Josip Manolić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Josip Manolić - 2 Galerija 1/8 >>
U 105. godini preminuo je Josip Manolić. "Najstariji europski obavještajac" i "Broj jedan", kako su ga zvali, političkim i obavještajnim životom nekoliko država i režima koračao je od 1937. godine. Bio je dobar s Titom, ali i s Tuđmanom.

Joža Manolić rođen je u ožujku 1920. u Kalincu kraj Đurđevca. Rođen u Kraljevini Jugoslaviji, umro u Republici Hrvatskoj, a između toga proživio je NDH, SFRJ.

"Četiri države, četiri različita politička režima – dva sam rušio, jedan gradio i rušio, a jedan stvarao", rekao je sam za sebe.

Manolić karijeru započinje 1937. kada je postao sindikalni omladinski rukovoditelj. Dvije godine kasnije primljen je u Komunističku partiju. Brzo je napredovao. Već 1944. kao glavni zapovjednik odlazi u akciju oslobođenja Bjelovara. Bio je šef OZNA-e Bjelovar, a kasnije je pričao kako je to značilo da je bio na mjestu šefa policije zaduženom za civile. 1945. u šumi Lug na bjelovarskom području partizani su mučili i strijeljali 120 ljudi. Zakopali su ih u masovne grobnice koje su otkrivene 1992. godine. Zbog toga je bio i pod policijskom istragom. Joža Manolić negirao je da je naredio sakaćenja i ubojstva. 

intervjuu za Dnevnik Nove TV komentirao je zločine koji su se na bjelovarskom području događali nakon 1945. Nazvao ih je izvršenjem pravde.

"Ako se zločinca objesi, onda nije kriv onaj tko ga je vješao, nego njegovi zločini koje je počinio'', rekao je i dodao da je ponekad vrlo teško odvojiti tko je potpuno kriv, a tko nevin. ''Moglo se dogoditi i da je netko nevin stradao u tim čistkama'', rekao je. Kaže da mu je žao što je bio dio toga i svakog nevinog čovjeka koji je stradao.

Manolić je u bivšem režimu bio načelnik odjela za izvršenje kaznenih sankcija u tadašnjem Sekretarijatu za unutrašnje poslove, zadužen za sve političke zatvorenike. Uvijek se propitkuje njegova uloga u pritvaranju Alojzija Stepinca 1948. No za Novu TV rekao je da on tu nije imamo nikakvu ulogu.

"Meni je on bio povjeren već kad je bio osuđen'', rekao je.

Manolić je 1960. diplomirao na Pravnom fakultetu, a pet godina kasnije izabran je u Sabor SR Hrvatske. Nakon Hrvatskog proljeća smijenjen je sa svih dužnosti, pod sumnjom da je hrvatski nacionalist. U to vrijeme počinje njegova suradnja s Franjom Tuđmanom, kojem će kasnije biti jedan od najbližih suradnika. Bio je je i jedan od tzv. barakaša, osnivača HDZ-a. 

Manolić je bio i predsjednik hrvatske Vlade, nakon Stipe Mesića. Na toj funkciji bio je manje od godine. Nakon toga je bio i predsjednik tadašnjeg Županijskog doma Sabora. Nekoliko godina nakon osamostaljenja države razilazi se s Franjom Tuđmanom i desnom strujom unutar HDZ-a. 

S Mesićem je osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati. No stranka je bila kratkog vijeka. Mesić nakon toga prelazi u HNS.

Posljednjih godina života Joža Manolić političku scenu samo je komentirao. Još češće u medijima je bio zbog svoje dugovječnosti. 22. ožujka 2024. napunio je 104 godine, a ranije je prebolio i koronavirus. 

Epidemija COVID-a nije mu bila jedina epidemija. Naime, rodio se u vrijeme prve, ali nije siguran je li se bio i zarazio španjolkom.

Joža Manolić oženio se drugi put 2016. godine, s 36 godina mlađom suprugom. Ona je preminula u kolovozu 2020. od raka pluća. Prva Manolićeva supruga Marija Eker Manolić umrla je 2003. u 82. godini.

Nekoliko dana uoči Božića 2023. Manolić je na vlastiti zahtjev pri punoj svijesti pozvao svećenika, ispovjedio se i dobio odrješenje grijeha te primio sve sakramente.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene