Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak poznatog kipara

Preminuo Dušan Džamonja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najvećih hrvatskih umjetnika, klasik hrvatske avangardne i svjetske umjetnosti akademik Dušan Džamonja umro je jutros u 81. godini od zatajenja srca u zagrebačkom KBC-u 'Rebro'.

Dušan Džamonja rodio se 1928. u Strumici u Makedoniji. Studirao je na Likovnoj akademiju u Zagrebu, gdje je diplomirao 1951. u klasi Antuna Augustinčića. Od 1951. do 1953. bio je suradnik u Majstorskoj radionici Frane Kršinića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ZAGREBU Preminuo jezikolovac Radoslav Katičić, jedan od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika V.S. Naipaul (Foto: AFP) Vidiadhar Surajprasad Naipaul Preminuo britanski književnik i nobelovac: "Bio je velik u svemu što je ostvario, a umro je okružen onima koje je volio''

U svojim djelima, pretežito skulpturama, Džamonja je sklon tehničkim i oblikovnim eksperimentima. Likovna kritika ocijenila je da reducira formu svodeći je na dinamične i napete oblike simboličkih značenja. Krajem šezdesetih godina potpuno napušta figuraciju, a istraživanja novih oblika rezultirala su primjenom novih materijala željeza i stakla. To se najbolje vidi na skulputrama 'Korijeni' i 'Metalna skulptura 14'. Serijskim slaganjem osnovnog elementa stvara niz varijacija geometrijske čistoće.

Džamonja nastavlja oblikovanjem kompaktnih ili raščlanjenih skulptura u različitim međuodnosima. Spajanjem lanaca oblikuje tzv. željezne tapiserije ili sugestivne slobodne skulpture. Autor je mnogih djela spomeničke plastike, dobitnik je međunarodne nagrade za spomenik žrtvama Dachaua, spomen-kosturnice u talijanskom gradu Barletiju, spomenika žrtvama u Podgariću, u Spomen-području Jasenovcu i drugdje.

Džamonjima se djela nalaze u vodećim svjetskim muzejima moderne i suvremene umjetnosti, a po ocjeni likovne kritike, njegovo stvaralaštvo poput luka velikog mosta spaja vremena umjetničkih avangardi pedesetih godina 20. stoljeća s trećim milenijem. Džamonjino djelo upotpunio je i Park skulptura u Vrsaru. Veliki hrvatski umjetnik priredio je posljednju izložbu, retrospektivu u listopadu prošle godine u Muzeju za umjetnost i obrt.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene