Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo odlaze

Premijerova nestabilna momčad: Do kad će ga suradnici napuštati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer je dobio novog glasnogovornika nakon nekoliko dana nagađanja da ga napušta Ivana Grljak.

Premijer Zoran Milanović u kratkom je roku ostao bez dvije bliske suradnice - Ivane Grljak i Zinke Bardić. Zinka Bardić suradnju je prekinula prije mjesec dana, navodno zbog premijerovog odnosa prema ministru financija Slavku Liniću.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

Upravo je Ivana Grljak, bivša glasnogovornica demantirala te navode, a onda se nije pojavila na konvenciji stranke. Iako je tvrdila da je razlog bolest, nije mogla zaustaviti širenje glasina da je na taj način odlučila poručiti Milanoviću da i ona - odlazi, što se pokazalo točnim.

Premijer pak tvrdi da sa svojim glavnim čovjekom za financije ima normalan odnos kao i sa svakim drugim. No, čini se da je razilaženje postalo toliko da su osobe koje ih okružuju počele zauzimati strane. U ovom trenutku premijer Milanović je čini se gubitnik u toj igri.

Ekipa koja se raspada

A otkad je prije više od dvije godine sjeo u premijersku fotelju premijer je iz ovih ili onih razloga ostajao bez bliskih suradnika. Posložio je ekipu koja je pod njegovim vodstvom trebala oporaviti Hrvatsku. No, nakon samo par mjeseci počele su prve izmjene u Banskim dvorima.

Komadina je otišao zbog narušenog zdravlja

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina podnio je ostavku 4. travnja. Milanović je poručio da je razlgo njegovo narušeno zdravlje, međutim, bilo je nemoguće zaobiči glasine da u Vladi nisu bili zadovoljni načinom na koji je preuzeo Ministarstvo i kako ga je vodio. Naslijedio ga je Siniša Hajdaš Dončić.

Holy je poslala pogrešan e-mail

Nakon Komadine, u lipnju je ostavku podnijela ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy. Povod je bilo pismo kojem je od predsjednika Uprave HŽ Holdinga zatražila spašavanje jedne tajnice od otkaza.

'Poštovani predsjedniče Vlade gospodine Milanoviću, podnosim ostavku na funkciju ministrice zaštite okoliša i prirode slijedom činjenice da sam svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku uprave HŽ Holdinga, nanijela političku štetu Vladi RH', napisala je Holy premijeru koji je izrazio žaljenje zbog njezinog odlaska, ali spomenuo i 'standarde koje je Vlada postavila i kojih će se držati'. Na njezino mjesto stigao je Mihael Zmajlović.

Čačić otišao zbog mađarske presude

Komadina i Holy bili su 'tek' ministri, a onda je u studenom 2012. ostavku na sve funkcije u Vladi podnio Radimir Čačić - na mjesto prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. Povod je bila pravomoćna presuda za tešku prometnu nesreću koju je Čačić skrivio u Mađarskoj, a kojom je osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora. Milanović nakon Čačićevog odlaska nije dovodio nove ljude. Ivan Vrdoljak preuzeo je Čačićevo ministarstvo, a ministarstvo graditeljska otada vodi Vrdoljakova zamjenica Anka Mrak Taritaš.

U godinu i tri mjeseca četiri ostavke - jedan Ostojić manje

U ožujku prošle godine Veljko Ostojić postao je četvrti ministar koji je u samo godinu i tri mjeseca Vlade Zorana Milanovića podnio ostavku. Milanović je ostavku prihvatio, a iz Vlade su se opet pozvali na visoke etičke standarde koje su postavili i od kojih neće odstupiti. 'Podnosim ostavku na mjesto ministra turizma u Vladi Republike Hrvatske zbog pritisaka koji se posljednjih dana vrše na mene, a koji su rezultat neutemeljenih optužbi i neistina. Hajka ovakvih razmjera onemogućuje mi da svoj posao obavljam na razini profesionalnosti koju smo moj tim i ja uspostavili u Ministarstvu u proteklom razdoblju', poručio je među ostalim Ostojić. Podsjetimo, njegova ostavka uslijedila je nakon napisao o aferi oko kupoprodaje atraktivnog zemljišta pokraj Rovinja čija je vrijednost nakon urbanizacije s milijun porasla na 25 milijuna kuna, a čija je vlasnica bila Ostojićeva Šogorica. Vlada je ostala bez jednog od tri Ostojića i dobila Darka Lorencina.

Je li ovdje kraj ostavkama u Milanovićevoj vladi? Teško je reći. Još jednog Ostojića, onog zaduženog za zdravlje, sve češće pozivaju da podnese ostavku zbog nesposobnosti. Slučaj Branko Šegona, ali i predstečajne nagodbe u pitanje su dovodili poziciju Slavka Linića. Možda neka druga afera ispliva na površinu. Ako do toga dođe, premijer će se morati držati rečenice koju voli ponavljati - moralnu letvicu dignuo je visoko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene