Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čehok uz Kosoricu

Premijerka ima većinu, Đ. Adlešič vraća se u Sabor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka je dobila potporu od novopečenih neovisnih zastupnika Ivana Čehoka, Antuna Korušca te Zlatka Horvata.

Bivši zastupnici HSLS-a Antun Korušec i Ivan Čehok te bivši član HNS-a Zlatko Horvat potpisali su sporazum s premijerkom Jadrankom Kosor o suradnji, objavila je premijerka i Ivan Čehok.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

>> Zbog izlaska iz koalicije Čehok napušta HSLS

Potpora se, ističe, odnosi na provedbu tri stupa rada Vlade - završetak pregovora i ulazaka u EU, borbu protiv korupcije, provedbu programa gospodarskog oporavka, a dodani su im i ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske.  'Danas krećemo osnaženi', zaključila je premijerka Kosor nakon potpisivanja sporazuma. Nezavisni zastupnik Čehok dodao je kako bi u ovo doba stvaranje krize Vlade bilo bi itekako nerazumno, stoga joj je on odlučio dati podršku.  Smatra da je njegova bivša stranka (HSLS) izlaskom iz vladajuće koalicije 'donijela lošu odluku u zlo vrijeme'. 

Čehok je izjavio kako je danas izašao iz HSLS-a što mu je, kaže, osobno teško palo jer je jedan od osnivača te stranke, bivši predsjednik HSLS-a. Smatra da je njegova bivša stranka izlaskom iz vladajuće koalicije 'donijela lošu odluku u zlo vrijeme'. Dodao je i kako će sutra u Saboru osnovati Klub nezavisnih zastupnika. 'Naš klub nezavisnih zastupnika može biti dobar cement za parlamentarnu većinu i Vladu', dodao je Čehok.

'Naš klub nezavisnih zastupnika može biti dobar ferment za parlamentarnu većinu i Vladu', kazao je, napominjući kako se o stvarima oko kojih se neće složiti s premijerkom Kosor može razgovarati i dogovarati te pokušati usuglasiti. Čehok je velikim uspjehom Vlade ocijenio deblokadu pregovora s EU.

'Nemamo pravo izazivati pukotine'

'Otvaranjem svih poglavlja pregovora nemamo pravo na bilo koji način remetiti, izazivati pukotine ili izazivati krizu Vlade', rekao je Čehok i ponovio kako smatra da je to gospodarski, politički i strateški štetno za Hrvatsku. Kako je Korušec u Sabor ušao umjesto Đurđe Adlešič na upit znači li njegov potpis na sporazum to da Adlešič ostaje potpredsjednica Vlade, premijerka je kazala kako to treba pitati Adlešič, ali i kako se 'sasvim sigurno odluka Korušeca naslanja na njihov razgovor'.

Kosor je kazala i kako je Đurđa Adlešič jučer podnijela pismenu ostavku, ali i da je dogovoreno da ostane još neko vrijeme u Vladi, da završi projekte koje je započela. Dogovorili smo da to bude do početka kolovoza. A onda ćemo vidjeti, kazala je premijerka ističući kako je poznato da je s Adlešič odlično surađivala i surađuje. Premijerka je ponovila i kako će Vlada raditi cijelo ljeto, osim jedan tjedan, prije svega na završetku pregovora, pripremi rebalansa proračuna i provedbi mjera gospodarskog oporavka.

Upitana je li dogovoreno da Šima Krasić i dalje ostane glavna državna revizorica, Kosor je rekla kako konačna odluka još nije donesena.Odgovarajući na pitanje o referendumu protiv izmjena Zakona o radu, ističe kako je najvažnije da je sa sindikatima dogovoren nastavka socijalnog dijaloga. 'Nastavlja se socijalni dijalog i upravo dogovaramo konkretne poteze i vjerujem da ćemo se na tragu zajedničkog interesa, a to je gospodarski osnažiti Hrvatsku, dogovoriti oko toga što je danas sporno', kazala je. 

HSLS: Adlešič će aktivirati saborski mandat

HSLS je danas poručio da ne vide potrebnim komentirati daljnje političke poteze Ivana Čehoka koji je istupio iz stranke, te su izvijestili da će Đurđa Adlešič kao član HSLS-a aktivirati svoj izvorni saborski mandat u roku od osam dana po razrješenju s mjesta potpredsjednice Vlade, na koje je podnijela pisanu ostavku.

Korušecu prestalo članstvo u stranci

‘Zastupnik Antun Korušec, potpisom Sporazuma prezentiranom na konferenciji za novinare u Vladi RH, izravno je prekršio odluke stranačkih tijela te je time prestalo njegovo članstvo u HSLS-u. Bivšim kolegama želimo sve najbolje u njihovom daljnjem radu’, navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke Darinko Kosor.

Dodaje kako odlukom Središnjeg vijeća stranke o istupanju iz vladajuće koalicije 10. srpnja godine HSLS nije narušio većinu u Hrvatskom saboru već si je time osigurao samostalnu i slobodnu poziciju za svoje daljnje političko djelovanje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene