Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prisustvovao je sjednici splitskog Gradskog odbora HDZ-a održanoj prigodom obilježavanja 28. obljetnice utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice u Splitu.

Galerija


Sjednici koja se održava povodom obilježavanja 28. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice u Gradu Splitu, koja je osnovana 6. siječnja 1990. godine na veličanstvenom skupu u tadašnjem hotelu Marjan, danas nazoči izaslanstvo na čelu s predsjednikom Vlade i Hrvatske demokratske zajednice Andrejem Plenkovićem, ministrima i saborskim zastupnicima.

Na sjednici su i HDZ-ovi europarlamentarci Željana Zovko, Ivica Tolić i Dubravka Šuica, te hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Osim što se pohvalio povećanim kreditnim rejtingom, premijer se osvrnuo i na temu izbora u BiH. Pozvao je sve one koji imaju dvojno državljanstvo s BiH, a žive u Hrvatskoj da iskoriste svoje zakonsko pravo i glasuju na tamošnjim izborima. ''Za hrvatski narod, a i za našu stranku, prevažni su izbori u Bosni i Hercegovini", rekao je Plenković. 

I Čović je govorio o izborima u BiH. "Ja mislim da se u narednih godinu, dvije rješava pitanje Bosne i Hercegovine i hrvatskog naroda u BiH", rekao je Čović. 

Premijer je u podužem govoru prepunoj dvorani objasnio kako je stanje u državi zahvaljujući HDZ-u sasvim dobro. Osim boljeg kreditnog rejtinga ističe poreznu reformu, veće plaće, mirovine, smanjene dugova u zdravstvu i rješavanje Agrokora. Tvrdi, u javnosti se bezrazložno širi loša slika o zemlji.

"Kaos, kriza, drama, a kad malo bolje zagrebete, ekonomski pokazatelji kažu da situacija nije baš takva", poručio je Plenković. 

Na dane osnivanja HDZ -a u Splitu prisjetio je film s proslave od prije 28 godina. Upućena je i zahvala braniteljima i obiteljima poginulih.

"Ovu stranku HDZ treba sačuvati jer boljih u Hrvatskoj nmema, Splite, čestitam na obljetnici", kaže Živko Nenadić, jedan od osnivača HDZ-a.

S 28. godišnjice proslave HDZ-a poruka da premijeru dalmatincu zaista vjeruju, ali očekuju potvrdu njegove nakloniosti kroz brojne projekte vetzane za Split i okolicu

"Mi ne poštujemo baš autoritete, ali volimo da nam se dođu poklonit. Ali pokazao je da zna i može i zato - predsjedniče naprijed", rekao je Ante Sanader.

Očekuje se i pomoć na Žnjanu, Karepovcu, vodovodnom sustavu, ili recimo dovršavanju Spaladium Arene čija je ružna nedovršenost ovih rukometnih dana skelom skrivena od javnosti.