Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Premijer Andrej Plenković doputovao je u Švicarsku gdje će danas i sutra sudjelovati na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) koji je u Davosu okupio gotovo 3000 političkih i poslovnih čelnika te predstavnika svjetskih organizacija i civilnog društva na raspravama o rješavanju aktualnih globalnih izazova.


Prvoga dana, u četvrtak, premijer sudjeluje u dvije rasprave. Prva je neformalno okupljanje svjetskih gospodarskih lidera s temom "Svijet u doba globalizacije 4.0", kojoj je moderator predsjednik WEF-a Borge Brende, a druga nosi naziv "Prijelomna točka ili prekretnica za Europu?".

Vezani članci I Andrej Plenković sudjelovat će u \'\'Vax Live\'\' koncertu porukom podrške Harry i Meghan, Jennifer Lopez, Selena Gomez, Andrej Plenković i drugi. Svi oni gosti su na velikom koncertu u Los Angelesu... Zoran Milanović Milanović oštro uzvratio Plenkoviću: "On i Njonjo ogadili su javni diskurs kao nitko prije u Hrvatskoj. Životinjska farma je jednostavna alegorija"

Istoga dana održat će niz bilateralnih susreta s čelnicima svjetskih tvrtki, a očekuje se i sastanak s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurriom te čelnicom CDU-a i mogućom budućom kancelarkom Annegret Kramp-Karrenbauer.

U petak će sudjelovati u panelu s temom "Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu", s posebnim naglaskom na regionalnu stabilnost, jačanje trgovinske razmjene i konkurentnosti te ulazak u četvrtu industrijsku revoluciju.

Sastat će se i bosanskohercegovačkim premijerom Denisom Zvizdićem, irskim kolegom Leom Varadkarom i švicarskim predsjednikom Uelijem Maurerom.

Ovogodišnja je službena tema WEF-a "Globalizacija 4.0" – vizija povezanog svijeta koji se bavi ekonomskim nejednakostima kao posljedicama globalizirane trgovine i proizvodnje.

Usporavanje globalnog rasta, populizam, političke napetosti, trgovinski ratovi i nejasni put izlaska Britanije iz Europske unije vodeća su pitanja koja brinu svjetske lidere, pokazala je anketa objavljena uoči okupljanja u Davosu.

Unatoč tome, ove godine na skup ne dolazi američki predsjednik Donald Trump zbog višetjedne blokade rada dijela državne uprave.

Dolazak u Davos otkazala je i britanska premijerka Theresa May suočena s krizom oko Brexita te francuski predsjednik Emmanuel Macron zbog višetjednih prosvjeda u zemlji potaknutih povećanjima cijena goriva koji su se pretvorili u pobunu protiv njegove politike.

Na sastanku WEF-a nema ni predsjednika Rusije i Kine. (Hina)