Premijer Andrej Plenković  (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković primio je u četvrtak predsjednika Republike Azerbajdžana Ilhama Alijeva koji je u uzvratnom posjetu Hrvatskoj usredotočenom na energetiku i jačanje gospodarske suradnje te su sugovornici potvrdili želju za povećanjem robne razmjene i investicija, priopćeno je.


Vrlo dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Azerbajdžana i suradnja unutar strateškog partnerstva sklopljenog 2013. između obiju zemalja potvrđeni su na sastanku Plenkovića i azerbajdžanskog šefa države.

Vezani članci Anka Mrak-Taritaš Glas o porastu zaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji: ''Vlada mora odgovarati, dosta je bilo bezobrazluka i prebacivanja odgovornosti'' Epidemiolozi i bolnica, ilustracija U ogulinskoj bolnici u samoizolaciji 48 djelatnika, zaraženi svi radiolozi: ''Umjesto na svoje vjenčanje otišao je u samoizolaciju''

U kontekstu nedavne odluke o otvaranju hrvatskog veleposlanstva u Bakuu, nakon otvorenja azerbajdžanskog veleposlanstva u Zagrebu 2011., izražena je obostrana želja za jačanjem gospodarske suradnje radi povećanja robne razmjene i investicija, osobito na području energetike i turizma.

Posebnu ulogu u tome ima Međuvladino povjerenstvo za gospodarsku suradnju koje je prvi sastanak održalo u studenom 2017. godine.

Predsjednik Alijev ocijenio je suradnju s Hrvatskom vrlo važnom, a premijer Plenković je rekao govoreći o energetskoj politici zemlje naglasio velik potencijal Hrvatske kao energetskog čvorišta.

Bilo je riječi i o mogućoj intenzivnijoj bilateralnoj suradnji na tom planu, u svjetlu strateških projekata kao što su LNG Terminal na Krku i Jadransko-jonski plinovod.

Na sastanku se također razgovaralo o stanju u regijama Hrvatske i Azerbajdažana te o temama koje se odnose na trenutno hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe i planovima Hrvatske za predsjedanjem Vijećem Europske unije 2020. godine.

Sastanku su nazočili otpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar financija Zdravko Marić i ministar zaštita okoliša i energetike Tomislav Ćorić, dodaje se u priopćenju. (Hina)