Andrej Plenković (Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell)
Andrej Plenković (Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell)

Projekt TEF-a, po kojem bi država i Grad Šibenik imali vlasničke udjele pri prodaji i valorizaciji 350 milijuna kuna vrijednog zemljišta, predstavio je u utorak premijeru Andreju Plenkoviću šibenski gradonačelnik Željko Burić, a premijer je dao podršku TEF-u te najavio da će taj projekt biti jedno od prvih pitanja kojim će se 'pozabaviti' novo ministarstvo državne imovine.


"Priča formiranja ministarstva koje će upravljati državnom imovinom vrlo je važno, jer će se tako dignuti razina odlučivanja o ovako važnom projektu kao što je TEF. Premijeru sam pripremio kompletnu dokumentaciju i tu se nema što puno pričati, nego trebamo krenuti u realizaciju projekta", poručio je Burić.

Šibenski gradonačelnik iznimno je zadovoljan činjenicom da će o TEF-u konačno razgovarati s nekim na razini Vlade.

"Mi smo predvidjeli sredstva i potpisat ćemo ugovor s Europskim udruženjem urbanista, koji će izraditi prijedlog urbanističkog rješenja TEF-a, naravno prema našim željama i Generalnom urbanističkom planu. Ono što smo imali namjeru napraviti prije pet ili šest mjeseci je sklapanje ugovora s međunarodnom konzultantskom kućom Deloitte, koja će konačno tražiti investitore za TEF jer je će biti riješeni pravno imovinski odnosi, a donesen je i novi GUP", izjavio je Burić nakon sastanka s hrvatskim premijerom.

Drugi predstavljeni projekt je studentski kampus na Palacinu, a gradonačelnik je izrazio stav da grad bez visokog obrazovanja nema šanse u svom razvoju. "Projekt je kompletno pripremljen, a mi ćemo ga poslati nadležnim institucijama u roku od dva do tri tjedna", najavio je.

Premijer je imao prilike čuti i o kinu Odeon u koji je Grad dosad uložio preko pet milijuna kuna. Riječ je o multifunkcionalnoj dvorani koja je vezana za turizam, kulturu i kulturne sadržaje te bi značila stepenicu više za Međunarodni dječji festival u Šibeniku.

Također, bilo je riječi i o projektu podzemnih garaža i rekonstrukciji Poljane, za koju je šibenski gradonačelnik rekao da nije samo pitanje parkinga, već i centralnog trga, kao i turističke valorizacije starog grada.

"Šibenik je napravio značajan turistički iskorak, iako turizam nije osnova razvoja grada. Nama je gospodarstvo važno, a kroz Poljanu se daje šansa za revitalizaciju staroj gradskoj jezgri", zaključio je Burić. (Hina)