Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni posjet

Milanović Nijemcima o Hrvatskoj: Da nema SDP-a, ne bi bilo žena u Saboru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović boravi u službenom posjetu Njemačkoj gdje se sastao s kancelarkom Angelom Merkel.

Merkel je dočekala premijera Zorana Milanovića na crvenom tepihu ispred zgrade Bundeskanzleramt u Berlinu. Kancelarka je poprilično hladno dočekala premijera, bez pozdravnog poljupca, samo s rukovanjem.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Možda je ta gesta zbunila premijera Milanovića pa je hodajući crvenim tepihom u jednom trenutku stao na kancelarkinu desnu stranu. No, ona ga je ubrzo vratila na lijevu, pravu stranu.

'Europska unija je u pubertetu'

Merkel je na početku konferencije rekla kako joj je izuzetno drago što je premijer Milanović prvi put u službenom posjetu Njemačkoj. Dodala je kako imaju puno tema o kojima mogu razgovarati.

Merkel je rekla da će dio bilateralnih razgovora biti i o procesu ratifikacije Ugovora o pristupanju Europskoj uniji. Njemačka kancelarka je izjavila kako se veseli ulasku Hrvatske u Europsku uniju te kako će nam Njemačka biti partner.

Premijer Milanović je izjavio kako Hrvatska u teškom trenutku ulazi u Europsku uniju, no kako na sreću postoje države kao što je Njemačka, koje mogu pomoći. Usporedio je proširenje Europske unije s pubertetom. 'Narasle su joj ruke i noge prebrzo, pa je malo nezgrapna', rekao je.

Angela Merkel je izjavila kako vidi pomake u oporavku hrvatskog gospodarstva. 'Vjerujem da će ovo izvješće biti dobro, ono će pokazati koja je Vlada bolja', rekla je. Dodala je da nema savjeta za Milanovića jer on dobro štedi.

Govor u sjedištu zaklade Friedrich Ebert

Milanović će posjetiti i međunarodni sajam željezničke tehnologije InnoTrans na kojem sudjeluju i hrvatske tvrtke.

Premijer je održao govor u sjedištu zaklade Friedrich Ebert o europskoj budućnosti Hrvatske. Proširenje se događa upravo u trenutku dok EU proživljava svojevrsnu krizu. To znači povjerenje i u Europu, rečeno je u najavi premijerova govora.

Postoje dobre veze između njemačkih socijaldemokrata i socijaldemokrata u Europi i svijetu, kazao je Axel Schäfer. 'Hrvatska je bila provjeravana više nego druge zemlje', dodao je Schäfer.

Uvjeren je kako će Hrvatska pomoći u globalizaciji. Ono što se može ostvariti na pravnoj osnovi, mora biti ostvareno i na političkom planu.

Premijer je počeo svoj govor pričom o putu prema vlasti. 'Put moje stranke je bio teži put. Socijaldemokratska partija nastala je iz saveza komunista', kazao je premijer Milanović. 'Ja nisam nikada bio član saveza komunista', dodao je. Hrvatska je također imala teži put, smatra premijer. 'Hrvatska je bila i u ratu. Da me pitate je to bilo vrijedno, rekao bih da je bila vrijedna, ali uz ogromne žrtve', kazao je premijer.

'Njemačka još nije ratificirala hrvatski pristupni ugovor i ovo je vrlo nepovoljan trenutak za Njemačku. Njemački građani misle da ulazak Hrvatske za njih predstavlja još jedan trošak', rekao je premijer.  'Hrvatska je jedna kredibilna država!', rekao je Milanović.

Hrvatska realnost nije strašna, ali je teška. Morali smo prvi put u petnaest godina smanjiti proračun. To dovodi financije u red, to prepoznaju rejting agencije. Njemačka, osim Norveške, ima vjerojatno najbolje financije. Hrvatska će imati relativno minimalan rast, ali ćemo imati stabilne financije', rekao je premijer.

'Moramo igrati najstroža moguća pravila, koja nam priređuje EU. Nemamo kvantum kolektivne inteligencije, kakav ima Njemačka. Moramo biti otvoreni. Najgore za malu zemlju jest da se zatvori u sebe. Mala zemlja i mala nacija, politička zajednica koja je raznolikija, to je hrvatski paradoks. Razlika u kulturi, običajima, jeziku, kulinarstvu između različitih regija u Hrvatskoj puno je veća nego bilo gdje drugdje', rekao je Milanović.

'Usred krize imamo stabilnu Vladu, najstabilniju u regiji. Vlada koja zna što hoće, a misli i da zna kako to postići', konstatirao je premijer.

'Hrvatska je država u kojoj će se poštivati ljudska prava. Mi ljude ne prebrojavamo po etnikumu. Ljudi prepoznaju SDP kao stranku dobrih namjera', kazao je Milanović. 'Drukčija smo društva, u veličini, u bogatstvu, s povijesnog aspekta, ali u budućnosti moramo zajedno funkcionirati u EU', dodao je.

'Tko god bio na vlasti, Njemačka je uvijek pomagala Hrvatskoj. Percepcija je u Hrvatskoj da je Njemačka prijatelj i da se na nju može osloniti. Ne u smislu pomoći, nego u smislu suradnje', rekao je Milanović.

Hrvatska će biti prijatelj zemalja u regiji, nakon ulaska u EU. Neće biti mentor, ali prijatelj hoće, konstatirao je Milanović. 'Srbiju vidim sljedeću, poslije Hrvatske, u EU', rekao je.

'Hoće li Srbija ući u EU i kad će to biti, to ovisi samo o Srbiji, ali mi joj nećemo stajati na putu, dapače, pomoći ćemo joj. Nama je u interesu da to bude tako', kazao je Milanović.

Na pitanje, koje je jedna gledateljica iz publike postavila premijeru, o statusu žena u Hrvatskoj i njihovim radnim pravima, premijer je kazao: 'Da nema Socijaldemokratske partije, žena ne bi uopće bilo u hrvatskom parlamentu'. Dodao je da postotak žena u Saboru odgovara postotku žena u SDP-u, te da je to sasvim slučajno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene