Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unapređenje odnosa

Merkel nakon sastanka s Plenkovićem: "Radite odličan posao na granicama"

Andrej Plenković i Angela Merkel (Foto: AFP)
Andrej Plenković i Angela Merkel (Foto: AFP) Foto: Afp
Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojoj je u Berlinu predložio akcijski plan za unapređenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke.

''Da migrantske krize nema zasigurno bi u posjetu dominirale teme odnosa Njemačke i Hrvatske, ponajprije u gospodarskom sektoru. Kancelarka Merkel naglasila je kako želi osim Telekoma, da Nijemci budu aktivniji investitori u Hrvatsku. Oni jesu veliki investitori u Hrvatskoj 80.000 radnih mjesta direktno ovisi o njemačkim tvrtkama koje su u Hrvatskoj, a migrantska kriza, čini mi se, isto je bila u fokusu. Hrvatska je sa svojih preko tisuću kilometara granice u ovom trenutku vanjska granica ili brana, od većeg ulaska migranata u Europsku uniju. Grčka i Bugarska, iako su ušle u Schengen, očito to ne rade dobro i kancelarka Merkel nekoliko je puta pohvalila hrvatske policajce koji sjajno rade taj posao, kako su Nijemci za to da Hrvatska uđe u Schengen, ali postoje pravila. Migrantska kriza promijenila je stubokom Europu. Premijer Plenković u ovim trenucima drži svoje predavanje kako on zamišlja Hrvatsku, kako zamišlja Europu. 2020. Hrvatska će predsjedavati Europskom unijom, a potom preuzima Njemačka'', javio je iz Berlina uživo u Vijesti Nove TV reporter Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

Nakon sastanka Plenković i Merkel održali su zajedničku konferenciju za medije.

''Bliski smo prijatelji vaše zemlje. Akcijski plan je pripremnoj fazi i sada radimo na detaljima“, rekla je Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.

Hrvatski premijer je pojasnio da će se plan potpisati u sljedećih nekoliko mjeseci na razini ministara vanjskih poslova.

"Fokusirani smo na potpisivanje akcijskog plana. Radi se o živom dokumentu koji će definirati sve razine suradnje, a bit će dovršen u narednim mjesecima. Raspravili smo i zajedničke europske ambicije budući da će  2020. godine Hrvatska i Njemačka predsjedavati Europskom unijom. ", rekao je Plenković.

Istaknuo je i kako je s kancelarkom raspravio odnose Hrvatske sa susjednim zemljama, pogotovo s BiH.

"Nastavit ćemo suradnju po pitanju ravnopravnosti Hrvata u BiH", kazao je premijer.

Plenković i Merkel dotaknuli su se i teme migranata te je kancelarka naglasila kako  po pitanju migracija dobro surađuju s Hrvatskom koja još nije članica Schengena.

"Radite odličan posao na granicama i želim vas pohvaliti" rekla je njemačka kancelarka dodajući kako će dvije zemlje zajedno raditi na jačanju eurozone.

Premijer Plenković osvrnuo se na pitanje krize na Kosovu te naglasio kako se Hrvatska zalaže za mirno rješavanje problema između Kosova i Srbije jer bi bi bilo kakvo zadiranje u granice otvorilo Pandorinu kutiju.

Njemačka jedna od najvećih ulagača u Hrvatsku

"Predložit ćemo njemačkoj strani akcijski plan u deset točaka s ciljem poboljšanja suradnje s Njemačkom, koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku", kazao je prethodno Plenković u ponedjeljak pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Kao jednu od tema razgovora najavio je situaciju na jugoistoku Europe, uključujući i migracije, temu koja je za Njemačku vrlo važna.

U posljednjih nekoliko dana u Berlinu su boravili i bosanskohercegovački premijer Denis Zvizdić i crnogorski premijer Duško Marković s kojima je njemačka kancelarka govorila i o izbjegličkoj krizi.

"Razgovarat ćemo i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj suradnji u jugoistočnoj Europi", najavio je Plenković.

Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije.

"Mi redovito i svakim danom sve više ispunjavamo tehničke kriterije da se donese i politička odluka o toj temi“, rekao je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene