Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na suđenju 14 optuženih za ubojstvo 70 hrvatskih civila u selu Lovasu u listopadu 1991. u petak je u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu optuženi pripadnik paravojne postrojbe 'Dušan Silni' Saša Stojanović zanijekao krivnju, a dok je iznosio svoju obranu, pozlilo je drugom optuženiku pa je suđenje prekinuto do 15. listopada.


Odbacivši krivnju, optuženi Stojanović je rekao kako je vidio da su hrvatski civili išli miniranim poljem djeteline, ali da nije znao tko je to naredio.

Vezani članci Ilustracija Jezivi zločin u Rusiji: Raskomadala tijelo supruga, organe oprala i nasolila pa ih čuvala u hladnjaku Beba u krevetiću Iranci preprodavali bebe na Instagramu: Kupili ih za 500, pa ponudili na Instagramu za 2000 dolara

Stojanović je kazao da se s nekolicinom vojnika priključio začelju kolone koja je pratila civile izvan sela te da je pretpostavio kako ih vode 'na neki rad'. Na zahtjev Sudskog vijeća da opiše civile, rekao je da su bili obučeni u radnička odijela s bijelim vrpcama na rukama te dodao kako nije 'ni znao, niti je sumnjao da je polje djeteline minirano'.

Optuženik je također rekao da su 'prije eksplozije civili i vojnici ušli skupa u polje i lagano nogama opipavali teren, a kad je jedna mina eksplodirala, nastala je panika'. Rekao je kako je prije incidenta u minskom polju vidio da je jedan vojnik ubio jednog civila iz automatske puške, ali nije mogao odgovoriti koji je to vojnik.

Budući da je u tijeku suđenja optuženom Miodragu Dimitrijeviću pozlilo, suđenje se nastavlja 15. listopada.

Za zločin u Lovasu optužena su četvorica negdašnjih pripadnika lokalne vlasti, četvorica pripadnika JNA i šestorica negdašnjih pripadnika paravojne postrojbe 'Dušan Silni'. Terete se za napad i zauzimanje Lovasa 10. listopada 1991., kad su ubijena 22 civila, zatim za mučenje i ubojstvo još 12 civila sutradan i smrt 11 civila koji su isti dan ubijeni u svojim kućama. Polovica do sada ispitanih zanijekala je krivnju u tom zločinu.