Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

'S dostojanstvom ćemo se sjetiti onih koji su nas učinili ponosnima, a ne poniženima - hvala vam dečki!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsku idilu u suglasju oko Slovenije ipak je ovog tjedna narušila jedna posve bespotrebna polemika. Tjedni pregled pripremila je Ivana Petrović.

 

Počela je berba soli

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter" Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize"

U najstarijoj solani u Europi počela je berba soli-u drevnom Stonu podno graničnih zidina stare Dubrovačke republike.Ta mala zrnca kamena ili morska -zrnca su koja život znače. Mali kristalići kao i svaka dragocjenost moraju se dozirati. Ne više od 5 grama dnevno jer ako je više - previše je. Bez soli ne možemo zamisliti život -još iz biblijskih vremena kad kad kršćanima učitelj reče: "Vi ste sol zemlje" i ako sol obljutavi nema se čime soliti. Cum grano salis, sa zrnom soli glasi stara latinska dikta koja upućuje na mudrost i realnost pri donošenju odluka. Ima soli u glavi-kažemo za osobu koja zna misliti i koja točno misli. Ali sve to mora biti na pet grama.Slovenci su proizveli nevjerojatnu stvar u Hrvatskoj. Najgori oblik političke korupcije koju je slovenska politika furala domunđavajući se s arbitrima-smanjila je salinitet na hrvatskoj političkoj sceni svevši ga na točno pet grama. A eto, nek smo jednom bili ponosni na našu nam vladu i oporbu. Svi ko jedan digli ruke-Hrvatska izlazi iz arbitražnog sporazuma.

Arbitraža

Slovenci govore li govore,pa hrvatsko ponašanje je žalosno, pa arbitraža nema alternativu pa sve nešto u frazi i floskuli. Ima, ima susjedi dragi,a Hrvatska ima i potporu partnera onih čiji glavni grad počinje na 'W' i koji su vas fino sredili,najprije kroz srpsku franšizu američkog News Weeka. Nevjerojatno je to ponašanje. Ekipa korumpira arbitre, dogovara se s njima na nekim čudnim večerama u strahu od glavnog načela arbitraže-međunarodnog prava. Narod bi rekao u strahu ko vrag od tamjana- pa su to pravo odlučili kompromitirat do daske. Ali gotova je komedia del arte. Hrvatska vlada ima sve argumente u svojim rukama i dokaz da je Slovenija-ako baš hoćemo-povrijedila europski ugovor. Jer Unija počiva na povjerenju zemalja članica i dominantno na vladavini prava. Roman Leljak, svjedok ekspert na suđenju Perkoviću i Mustaću je dokumentirao da je slovenski arbitar u ovom sporu Jerenej Sekolec bio suradnik jugoslavenske tajne policije. Zašto nismo začuđeni?

Bespotrebna polemika

Saborsku idilu u suglasju oko Slovenije ipak je narušila jedna posve bespotrebna polemika. Predsjednica je htjela doći na izvanrednu sjednicu sabora o sporu sa Slovenijom, a Leko joj je odgovorio da prema poslovniku može doći i sjediti na galeriji. Sabor je prema Ustavu središnje tijelo političkog odlučivanja. Ruku na srce, ovo s društvenim pravobraniteljem samoupravljanja je malo ispod pojasa, i ad hominem kad se nema pravih argumenata. Ali domaći politički govor je već tako standardiziran da nas više ništa ne čudi.

Predsjednica razriješila Balenović, i pokrečila stan

Predsjednica je razriješila Vesnu Balenović zbog donacija iz INE udruzi Zviždač, a predsjednica to, kaže, nije znala. Vesna Balenović je inače progonjena od struktura iz sjene koje vladaju INI-nom prošlosti, ženu su izredikulizirali do kraja, pa onda sve da je INA i dala donaciju za njezinu udrugu, vjerojatno je nešto htjela dodatno izironizirati.

Balenović za svoju smjenu proziva bivšeg predsjednika Mesića, čiji lobi, tvrdi, još vlada Pantovčakom. Tko će ga znati što je tu istina. Predsjednica je zato uzela valjak u ruke, muški zamutila boju i krenula krečiti stan. Eto.

Imunološki ostaje u vlasništvu države

Evo još jednog kopernikanskog obrata u godini izbora. Imunološki ostaje u vlasništvu države. I nakon skoro pa devastacije te prevažne ustanove ,prosvjeda,društva Visia Kroatika, skandala i prepucavanja odlučio murta da sjasi kurta, hdz je bio u klauzuri. Uvijek smijeh dodje na tu riječ- jer klauzura je crkveni izraz za redovnike i klauzurne časne sestre u posebnim zavjetima.To ima biti da je izmislio Sanader jer Tuđman nije stranku vodio po klauzurama. Njemu će ponovno suditi sudac Turudica u aferi Hypo i INA-MOL. Iako nakon rješenja ustavnog suda to ne bi bilo dobro. Jer i ustavni suci-vodeći računa o dignitetu predsjednika suda ,u rješenju kažu kako bi bilo poželjno razmotriti promjenu predsjednika vijeća. Jer Sanaderova ustavom zajamčena prava u prvim postupcima su prekršena.

20 godina Oluje

Dvadeset godina od Oluje, veličanstvene vojne operacije kojom je Hrvatska ponovno integrirana u svoje međunarodno priznate granice, neće biti proslavljeno u suglasju. Valjalo bi Slovence pozvati da opet zamute vodu i oko Oluje kako bi se naši političari konsolidirali oko blagdana koji spada u kategoriju nacionalnih interesa. Ali bez obzira na sve mi ćemo se s dostojanstvom sjetiti svih onih koji su nas učinili ponosnima, a ne poniženima. Hvala vam dečki. Vi ste naše blago u glinenoj posudi.

''Mi imamo blago u glinenim posudama, da izvanredna snaga ona bude očito Božja, a ne od nas. U svemu pritisnuti, ali ne pritiješnjeni; dvoumeći, ali ne zdvajajući; progonjeni, ali ne napušteni; obarani, nikad oboreni...."
(Sv.Pavao Korinćanima)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene