Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Vesna Pusić, često kraljica cinizma hrvatske politike - poziva na dobrotu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stiže nam zima. Iz laganih jaknica sredinom tjedna smo obukli kapute.

Neće nas valjda depresija, jer početak zime uvijek ima i neku svoju sjetnu ljepotu. Kad bura probudi more, a na kontinentu sve obaviju one gotovo krležijanske magle. I zamirišu kesteni, pravi vjesnici zime. Maruni, kako ih zovu u Istri, Primorju, ali i u Dalmaciji.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni" Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažniji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana

Oni posebno lijepi s obronaka Učke pekli su se u Lovranu. Ali nudile su se i slastice od tog izvana tvrdog i oporog, a iznutra slasnoga ploda. Toliko oporog da ga se može pokupiti i sa zemlje. Za razliku od nježne mandarine s kojom se kao i sa svim što je ženskoga roda postupa s pažnjom. Bere se pažljivo i jako pazi da joj se ne ošteti tanka put. I goji se s pažnjom pa ne čudi da su Neretvani ljutiti što zbog redukcije ruskog tržišta, što zbog cijene otkupa i odlučili prosvjedovati.

A već sedam dana traje prosvjed branitelja. Okidač za dolazak u Zagreb bila im je izjava Matićeva pomoćnika, mlađahnog Glavaševića koji je se na Documentinu skupu u Vukovaru pitao kako to da hrvatski branitelji imaju PTSP u tolikom broju, a srpski vojnici nemaju. Što je doista zazvučalo kao provokacija na koju ministar, i sam branitelj i logoraš, nije reagirao.

'Mislim da je vrijeme da se, posebno sada, misli o zdravlju ljudi'

Prosvjed u Zagrebu stoga nije prioritetno pitanje braniteljskih prava. Hrvatska je zemlja koja je osigurala prava braniteljima kao nijedna u svijetu, ali nije ništa učinila da ih transformira u prave veterane mira koji će doprinositi razvoju zemlje...

Svih ovih godina od njih i njihovih udruga što politika, što dio nevladinog sektora, od njih su napravili pravi inženjering sredstvo za potkusurivanje i potpaljivanje. Uzdiže ih kad treba, a ušutkava kad ih ne treba. Premijer ponavlja kako je on uz ministra Matića. Očito ne shvaća da bi morao poći u šator, a ne iz Vlade govoriti da su oni svetinja.

Oni to jesu, ali samo u prigodnoj frazi. Što jasno govori da ni kao društvo nismo položili vlastiti ispit savjesti naspram ljudi koji su u rovovima stajali za svih nas kad je trebalo. U ratu u srcu Europe potkraj XX. stoljeća koji se s nijednim drugim, po ničemu ne da uspoređivati.

Nismo ni znali tko je Nevenka Topalušić, krhka dama u invalidskim kolicima. Dok nije umrla na prosvjedu. I tek tada postala heroina. Ovaj prosvjed je stoga vapaj na njihov način - za dijalogom, za uvažavanjem njihova stava, za definiranim mjestom u društvu.

O uhićenju Milana Bandića i njegovih 11 već je mnogo rečeno. Sigurno je jedno, a to je da su na podužem popisu kažnjivih djela, koji malo podsjeća na sustav američkih RICO zakona, tri koja su vrlo ozbiljna.

Zamjena zemljišta poznata kao afera Bramgrad, utaja poreza iz kampanje i pogodovanje tvrtki Petra Pripuza. Tko imalo bolje i duže poznaje obavezne likove iz ove priče, jasno je da će tu još biti svega i čini se uhićenika raznih profila. Zanimljivo je međutim da čak 70 posto ispitanih građana misli da je Bandićevo uhićenje politički motivirano. Nije riječ o stvarnoj percepciji, već o uvjetovanom refleksu naroda, poniklom iz starih struktura uglavljenima u hrvatsku politiku i pravosuđe.

O tim strukturama u modernoj Hrvatskoj govori i presuda Krunoslavu Pratesu koja je uvedena kao dokaz na suđenju Perkoviću i Mustaču. Pred sudom jedne demokratske zemlje priča o političkim procesima i Nobilove bravure zvuče poput hereze. U njemačkim medijima stav njihove politike iz vremena likvidacija hrvatske emigracije se otvoreno pojašnjava, ali ne opravdava. To je ta razlika. U nas se van pameti opravdava. A ništa ne pojašnjava.

'Dobrota, spremnost da se ne bude ciničan cijelo vrijeme', ovo je izjava tjedna. Vesna Pusić, često kraljica cinizma hrvatske politike poziva na dobrotu. Ajde da smo i to dočekali. Možda uskoro pođe i na misu. Jer godina je pred izbore. Šalu na stranu, ali ono što je ministrica zaboravila jest znanje. Hrvatskoj politici, prije svega, nedostaje znanja. I za promijeniti takozvanu elitu zvanu saborska većina i oporba - potreban nam je demokratski instrument. Koji je kao cijeli paket ponudila udruga 'U ime obitelji'. Odnijeli su Josipu Leki više od 380 tisuća potpisa građana za referendum o izmjeni izbornog sustava. Uvoditi preferencijalno glasovanje, što sad predlaže SDP, samo po sebi, bez sustavne izmjene - ne znači ništa. To bi bio samo pijesak u oči birača. I jamac nastavka stranačkih politika pod motom: kombiniraj - koaliraj - ideološki potpali - dobij izbore - podijeli - pogoduj -razigravaj.

Sve je manje tjedana u kojima možemo naći nešto stvarno lijepo. Ali Dubrovnik je uvijek tu. Uvijek jednako čaroban. A i Korčula koja je svoju jedinstvenu vitešku igru izvela u Strasbourgu. Morešku je gledao cijeli Europski parlament, boj s mačevima u kojem ljubav i dobro na kraju pobijede težnju za silom i pohlepom. Biser europske kulture koji se samo u Korčuli - čuva već stoljećima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene