Ni jedan veliki grad u Hrvatskoj nema plan održavanja mostova, što ne čudi jer metafora mosta u Hrvatskoj ne postoji, pa ni one stvarne valjda ne treba održavati, jer most nije samo obična funkcionalna konstrukcija.

Galerija


Filozofi poput Simmela i pisci poput Andrića, most koriste kao snažnu metaforu politike i društva. Za Andrića je most važniji od kuće, svetiji od hrama.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Nakon štrajka učenici ponovno u klupama, a SDP-ovci traže smjenu ministrice Divjak Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Vjeroučitelj kojeg je na štrajku prosvjetara malo prebacila atmosfera zapravo je rekao živu istinu

Malo što ima tako snažan simbolički potencijal kao most i mostovi koji se, osim što spajaju, mogu i urušavati i razdvajati ili otežavati ako se počnu graditi na krivom mjestu.

Preko njih, klimavih, pređu Bandić i Palma zajedno. Gradonačelnik Jagodine, bivši Arkanov suradnik i čelnik Stranke srpskog jedinstva, sebe i Bandića naziva vizionarima.

Koje veze može imati glavni grad Hrvatske s nekom Jagodinom? Osim ako ih ne veže vizionarstvo jedne te iste strukture koja nikako ne odustaje od okvira propalog prije 30 godina, samo traži suvremenu inačicu.

Tjedni pregled Ivane Petrović u cijelosti možete pogledati u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr