Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

''Puno važnije od naklapanja o 22. lipnju bilo bi odvojiti partizane od komunista"

U Saboru pripetavanje oko novoga proračuna, posljednjeg u mandatu. Pripetavanje je i oko novih praznika blagdana i spomendana.

I dalje ne razumijem zastupnike koji se protive Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i nazivaju je praznikom i danom za slavlje. Zbog toga i postoje semantičke razlike između pojma praznik i blagdan.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažnija zbivanja Ivana Petrović donosi pregled ključnih događaja proteklog tjedna Pregled tjedna - Barbara Golja Tjedni pregled Barbare Golja Novi državni odvjetnik, prvi Putinov intervju i obvezni vojni rok događaji su koji su obilježili tjedan

Neradni dan 18. studenog je dan sjećanja kakvih ima na stotine u civiliziranom svijetu koji razumije važnost sjećanja – od holokausta preko žrtava Ktynske šume pa nadalje. Posebno se pripetavalo oko Dana antifašističke borbe, prijedloga koji je s Odbora za veterane donio Đakić u novom malicioznom udarčiću na Plenkovića, pa je rekao da je to predložio Deur, savjetnik predsjednice, a Deur je kazao da nije.

Plenković taj praznik ne da jer ga je, kaže, utemeljio Franjo Tuđman. Nema to toliko veze ni s Tuđmanom. Ima utoliko što je bio pametan i odredio stvarni datum pobune Hrvata protiv nacifašizma u šumi Brezovici, umjesto onog iz jugo-historije u ličkom selu Srbu o kojem više nije potrebno tumačiti što je bio. To ima veze s protutotalitarnim duhom ovoga naroda i zato treba ostati neradni dan.

Bilo bi, stoga, puno važnije od naklapanja o 22. lipnju, odvojiti partizane od komunista, otpor Hrvata nacifašizmu u Drugom svjetskom ratu od režima koji se počeo formirati već krajem rata i od čije su nove totalitarne religije, uz sve druge, stradali i mnogi prvaci partizanskog pokreta, osobito intelektualci.

O tome, uostalom, govori i najnovija rezolucija Europskog parlamenta. Traži osudu svih totalitarnih sustava, fašizma, nacizma i komunizma u zemljama članicama. Mnoge su to već davno i učinile. Prema prijedlogu, konačno bi i Hrvatska dobila taj dan – 23.kolovoza.

Više o događajima koji su obilježili protekli tjedan možete pogledati u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene