Pregled bez pacijenta novost je u zdravstvenom sustavu.


Liječnički pregled bez pacijenta - novost je u zdravstvenom sustavu. Riječ je, naime, o posebnoj vrsti uputnice, kojom se o zdravstvenom stanju pacijenta putem interneta dogovaraju liječnik opće prakse i specijalist. Pacijent na taj način, ako nije potrebno, ne mora odlaziti u bolnicu i čekati specijalističke pretrage.

Vezani članci Alemka Markotić - 2 Kada bi se mogao proglasiti kraj pandemije? "Kina ima velik broj oboljelih, puno je umrlih..." Vili Beroš, ministar zdravstva Beroš otkrio kako će smanjiti liste čekanja i što je dosad poduzeto: ''Rezultati su iznenadili i mene''

Liječnica u ordinaciji opće medicine. Specijalist u svojoj bolnici. Pacijent kod kuće. A liječnički pregled obavljen! Pomoću posebnih A5 uputnica - sa specijalistom, umjesto pacijenta, komunicira izravno obiteljski liječnik.

'Imala sam pacijenta, imao je vrtoglavice. Napravila sam color dopler karotida i uočeno je suženje arterije u vratu', prisjetila Snježana Jurčević, specijalist obiteljske medicine.

HZZO uspio značajno smanjiti liste čekanja

Taj nalaz, liječnica opće prakse poslala je u bolnicu - kardiovaskularnom kirurgu.

'U ovom slučaju nije potrebno operativno liječenje, pacijent je izbjegao dolazak tu samo da mu se kaže da ne treba biti operiran', rekao nam je Željko Erdeljac, voditelj odsjeka za vaskularnu kirurgiju, OB Karlovac.

Tako se obiteljski liječnik putem interneta konzultira sa specijalistom.

'To nije zamjena za fizički pregled pacijenta, nije zamjena za liječenje', kaže Erdeljac.

'Varga je dopustio Vladi da od liječnika učini građane drugog reda'

'Mi kod pacijenta kod kojeg uočimo problem nastojimo što kraće doći do dijagnoze', kaže Jurčević.

Pacijent ne dobiva uputnicu u ruke, ne mora se naručivati ni čekati. Osim ako specijalist ne zatraži daljnju obradu.

Trebale bi se isprazniti čekaonice

'Lakše je razgovarati s doktorom opće prakse, ali više će vam reći specijalist nego doktor opće prakse', kaže Karlovčanin Branko.

'Ja pošto vjerujem svom doktoru opće medicine meni je to sasvim u redu', rekao nam je Filip.

Bolničke čekaonice uz A5 uputnice isprazniti bi se trebale u cijeloj Hrvatskoj do kraja ove godine. Nepotrebne dolaske u bolnicu i čekanja uz njih najviše će izbjeći teško pokretni i nepokretni pacijenti.

HZZO-ov plan je takvim uputnicama smanjiti liste čekanja, ali i hitnije pružiti specijalistički pregled najugroženijima.

'Ideja je da doktor opće prakse tom uputnicom alarmira specijaliste', rekao nam je glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut.

A5 uputnice novi su korak u informatizaciji zdravstva. U tome je Hrvatska sedma od 53 europske zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju