Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić o topničkim dnevnicima

'Predugo smo pronalazili nešto što ne možemo pronaći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić je, komentirajući u utorak medijske napise po kojima je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u svom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a suradnju Hrvatske s haaškim sudom ocijenio nezadovoljavajućom, izrazio žaljenje što je 'uopće došlo do ove situacije', ocijenivši da je Hrvatska izgubila previše vremena u pronalaženju dokumenata koje ne može pronaći.

'Žao mi je da je uopće došlo do ove situacije jer smo daleko ranije mogli utvrditi, ako nekog dokumenta nema, tko je za njega bio odgovoran i pokrenuti proceduru da se utvrdi njegova krivnja i odgovornost i da podnese konzekvence', rekao je Mesić. Prema njegovim riječima, predugo smo se zadržavali na stanju 'pronaći ćemo nešto što ne možemo pronaći'. 'Oni koji su za njih (topničke dnevnike) bili odgovorni nisu ih sačuvali, ili oni uopće nisu postojali. Ali, to je trebalo u jednoj proceduri utvrditi', rekao je Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I Jandroković odgovorio Mesiću 'Hrvatska u potpunosti surađuje s Haaškim sudom' Slika nije dostupna 'Topnički dnevnici' Mesić kritizira Vladu: Hrvatska ne smije biti talac svoje vlasti

Kavran bez komentara Brammertzova izvješća Vijeću sigurnosti UN-a

Ili topnički dnevnici nisu postojali, ili ih odgovorni nisu sačuvali, smatra Mesić Glasnogovornica glavnog haaškog tužitelja Olga Kavran nije u utorak željela komentirati sadržaj izvješća glavnog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a koje će, prema pisanju nekih hrvatskih medija, biti negativno za Hrvatsku. 'Ne mogu govoriti o sadržaju izvješća dok ne bude objavljeno', izjavila je Kavran te potvrdila je da je Brammertz poslao pismeno izvješće Vijeću sigurnosti kojemu će se usmeno obratiti 3. prosinca. Ne želeći komentirati te navode, Kavran je tek ponovila da haaško tužiteljstvo i dalje potražuje desetke dokumenata vezanih za predmet 'Gotovina,Čermak i Markač'.

Prema pisanju hrvatskih medija, glavni haški tužitelj nije zadovoljan istragama i postupcima koje je Hrvatska poduzela u vezi s tzv. topničkim dnevnicima. Radi se o dokumentima o djelovanju topništva u Oluji koje tužiteljstvo traži za potrebe suđenja trojici hrvatskih generala, optuženih za zločine tijekom i nakon Oluje u ljeto 1995. Nekoliko zemalja članica EU izrazilo je rezerve u pogledu otvaranja pregovora s Hrvatskom u poglavlju 23. Pravosuđe i temeljna prava, zbog pitanja dostave dokumenata u slučaju 'Gotovina, Markač i Čermak'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene