Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta održalo je konferenciju za novinare na kojoj je predstavilo dio dokumenata Cjelovite kurikularne reforme.


Na konferenciji su govorili prof. dr. sc. Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i dr. sc. Boris Jokić, voditelj Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje.

Vezani članci Slika nije dostupna VELIKI INTERVJU S BORISOM JOKIĆEM: 'Nikada ne bismo odustali da nismo bili primorani' Slika nije dostupna Šustar: Razrješenje ekspertne skupine za kurikularnu reformu više ne može čekati

'Ono što apsolutno dijelimo je što se odmah vidi da smo dva najraščupanija pojedinca koji se trude poboljšati hrvatski obrazovni sustav', izjavio je ministar Predrag Šustar.

Na predstavljanje je došao i bivši ministar Vedran Mornar.

Jokić je rekao da je to što su tu bivši i sadašnji ministri najbolji dokaz da ovaj projekt nadilazi političke interese.

Promjene u osnovnoj školi:

- Nema ocjena u prvom ciklusu, tj. prva dva razreda osnovne škole
- Produljenje školske godine za dva tjedna u obliku projektnih tjedana, na kraju drugog polugodišta u trajanju od pet dana. To neće biti standardna nastava
- Fleksibilna satnica u svim razredima

To bi od jeseni trebalo eksperimentalno krenuti u 60-ak škola, a od 2020. godine bi bilo obvezno za sve škole. Ipak, cijeli ovaj predmet mora proći kroz javnu raspravu.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su Okvir nacionalnog kurikuluma, Nacionalni kurikulumi za pojedine razine i vrste obrazovanja (rani i predškolski, osnovnoškolski, gimnazijski, strukovni i umjetnički odgoj i obrazovanje), Kurikulumi određenih područja obrazovanja (matematičko, jezično-komunikacijsko, prirodoslovno, umjetničko, društveno-humanističko, tjelesno i zdravstveno te tehničko-informatičko) i Kurikulumi međupredmetnih tema: Učiti kako učiti, Poduzetništvo, Osobni i socijalni razvoj, Održivi razvoj, Korištenje IKT-a, Zdravlje i Građanski odgoj i obrazovanje.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju