Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

12. Festival europske kratke priče ugostit će preko dvadeset najboljih svjetskih pisaca iz petnaest zemalja. Festival će službeno otvoriti Owen Martell (Vels), Josip Novakovich (Kanada) i Keith Ridgway (Irska) 26. svibnja u 20 sati u književnom klubu Booksa čitanjem i razgovorom 'Između dvije lijepe vatre: priče i romani’.


Hrvatska izdanja svojih knjiga na FEKP-u 2013. predstavit će europske književne zvijezde itekako poznate domaćoj publici: Philippe Claudel, Paolo Giordano, Josip Novakovich, Filip David, Alek Popov i Rawi Hage.

Vezani članci Slika nije dostupna Najbolja kratka priča natječaja: 'Pripremajući suicid party' Slika nije dostupna Brazilci otvorili 13. Festival europske kratke priče!

>> 12. Festival europske kratke priče

Philippe Claudel je francuski pisac i redatelj. Predaje književnost na Sveučilištu u Nancyju i jedan je od najpriznatijih francuskih književnika čija su djela prevedena na više od trideset jezika. Najpoznatiji mu je roman Les âmes grises iz 2003. (Sive duše, Profil, 2004), za koji je dobio nagrade Prix Renaudot i Martin Beck te je nominiran za nagradu Gumshoe. Claudel je 2003. godine nagrađen Goncourtovom nagradom za Les petites mécaniques, dok je njegov sljedeći roman Le rapport de Brodeck iz 2007. (Brodeckov izvještaj, Edicije Božičević, 2012) uz Goncourtovu nagradu osvojio i Independent Foreign Fiction Prize za 2010. godinu. Claudel je također poznat po svojim filmovima Il y a longtemps que je t’aime (Voljela sam te toliko dugo, 2008), za koji je dobio nagradu BAFTA za film izvan engleskog govornog područja, i Tous les soleils (Kad ljubav šuti, 2011).

Giordanov roman La solitudine dei numeri primi iz 2008. (Samoća primarnih brojeva, Algoritam, 2009) preveden je na četrdesetak jezika te je svom autoru donio više književnih nagrada i priznanja, među kojima i Premio Strega, Premio Campiello Opera Prima, Merck-Serono za znanstvenu literaturu i Premio Alassio Centolibri. Njegov drugi roman, Il corpo umano, izašao je 2012. godine. Paolo Giordano surađuje s dnevnim listom ‘Il Corriere della Sera’ i s časopisom ‘Vanity Fair’.

Josip Novakovich je autor romana April Fool s Day (Prvi aprila, Algoritam, 2009), tri zbirke priča: Infidelities: Stories of War and Lust, Yolk i Salvation and other Disasters (Grimizne usne, Meandar, 2000), tri zbirke eseja i dva udžbenika, među kojima Fiction Writers Workshop (Radionica pisanja fikcije, Algoritam, 2007). Tekstovi su mu uvršteni u antologije Best American Poetry, Pushcart Prize Collection i O. Henry Prize Stories. Dobitnik je nagrada Whiting Writers, Ingram Merrill, American Book Award, a ove je godine finalist nagrade Man Booker. Osim toga, dobitnik je stipendije zaklade Guggenheim i dviju stipendija Nacionalne zaklade za umjetnost SAD-a, a trenutačno je stipendist kanadskog Council for the Arts. Predavao je kreativno pisanje u okviru programa New York Public Library, Nebraska Indian College, a trenutačno predaje na Sveučilištu Concordia u Montrealu.

Filip David je književnik i dugogodišnji urednik Dramskog programa TV Beograda. Jedan je od osnivača Nezavisnih pisaca, udruženja osnovanog u Sarajevu, koje je okupljalo najutjecajnije pisce s područja bivše Jugoslavije. Napisao je više TV drama i filmskih scenarija. Dobitnik je mnogih nagrada za svoj književni rad. Knjige su mu prevođene na više jezika, a priče uvrštene u 20-ak antologija. Kao dramaturg, koscenarist ili scenarist radio je i na filmovima Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Ko to tamo peva, Bure baruta, Poseban tretman (nagrada u Cannesu) i td. Redovni je profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.


Alek Popov
rođen je 1966. u Sofiji, gdje je diplomirao i magistrirao književnost. Autor je romana Misia London (Misija London, Meandar, Zagreb, 2010), utemeljenog na živopisnim iskustvima koja je stekao kao kulturni ataše u bugarskom veleposlanstvu u Velikoj Britaniji. Misija Londondosad je prevedena na petnaestak jezika, a filmska ekranizacija najgledaniji je bugarski film u proteklih dvadeset godina i 2011. dobitnik “Nepotkupljive nagrade”, koju dodjeljuje program “Kulturom protiv korupcije” hrvatskog ogranka Transparency Internationala.

Drugi roman Černata kutia objavljen je na njemačkom pod naslovom Die Hunde fliegen tief – Psi nisko lete – i pod tim se naslovom pojavio i u Srbiji, Turskoj i Poljskoj. Nov Popovljev roman Sestre Palaveev prati zaplete u životima para inteligentnih blizanki, pripadnica visokog staleža, tijekom Drugoga svjetskog rata. Alek Popov dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su nagrade Elias Canetti, Helikon, Nacionalna nagrada za dramu “Ivan Radoev” i dr. Dopisni je član Razreda za književnost Bugarske akademije znanosti. Priče su mu prevedene na njemački, poljski, češki, turski, talijanski, engleski, srpski, slovenski i druge jezike.

Rawi Hage (Kanada/Libanon) rođen je 1964. u Bejrutu u Libanonu, gdje je proživio devet godina građanskog rata u 1970-ima. U Kanadi živi od 1992. Nagrađivani je književnik, likovni umjetnik i kustos. Za prvi roman De Niro’s Game iz 2006. (De Nirova igra, Fraktura, 2010) dobio je brojne nagrade, među ostalima i međunarodnu IMPAC Dublin Literary Award. Drugi roman Cockroach iz 2008. (Žohar, Fraktura, 2012) donio mu je nagradu Hugh MacLennan Prize i uvrstio ga među finaliste brojnih drugih književnih nagrada, a to se ponovilo i s novim romanom Carnival iz 2012. te su sva tri Hageova romana ovjenčana nagradom Hugh MacLennan, koju dodjeljuje Udruženje pisaca Quebeca. Hageova su djela prevedena na 29 jezika.

Ponoćni boogie, kultna knjiga hrvatske književnosti, na festivalu će proslaviti 26. rođendan. Od prve objavljene priče njezina autora, Ede Popovića, prošlo je pak 36 godina – i ako je od tog boogieja u hrvatskoj književnosti bilo rock’n’rolla – prašio ga je on! Pisac kojega volimo, dvije neokrugle obljetnice koje će se proslaviti na FEKP-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju