Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSJET SPLITU

Milanović o Dodikovoj ideji: "Ne vjerujem da je to realna inicijativa, to neće ići, jer ova druga dvojica to ne žele"

Aktualno Galerija +0 Zoran Milanović Galerija 1/1 >>
Predsjednik Milanović komentirao je inicijativu Milorada Dodika i dolazak afganistanskih državljana u Hrvatsku.

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom ispraćaju 5. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju, koji čini brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 Vukovar i posada.

Predsjednik je nakon svečanosti komentirao ideju Milorada Dodika da se predsjednici Hrvatske, Srbije i Turske uključe u pregovore o rješavanju unutarnjih pitanja u BiH i da se napravi novi Dayton. 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučno je odbacio ideju njegovog kolege u državnom vrhu. Istaknuo je kako je Daytonski sporazum ionako moguće mijenjati jedino u parlamentu BiH i da to ne može ovisiti o stajalištima drugih država.

"Daytonski sporazum nije propao već se ne poštuje. Tu inicijativu komentiram dobronamjernom. Daytonski sporazum se krši. To rade predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ne vjerujem da je to realna inicijativa. Podsjećam da je Izetbegović odlikovan od Tuđmana. Ta inicijativa neće ići jer ova druga dvojica to ne žele", kazao je. 

Upitan treba li hrvatska primiti još afganistanskih izbjeglica, Milanović je rekao da mi imamo moralnu obvezu spasiti ljude koji su radili za našu misiju. "Ljudskosti nikad dosta, ali i teret odgovornosti nije isti. Najveće države trebaju najviše, tu se ne radi više o tako puno ljudi", rekao je Milanović.

Komentirao je izmjene Zakona o obnovi. 

"Presporo je, ali ako nešto želite riješiti srušit ćete neke barijere. Da smo se tako rukovodili ne bismo napravili niz stvari. Petrinja i Glina su mali gradovi i to državi ne bi trebao biti problem. Sporo to ide, izgubit ćemo Petrinju. Zakon se lako se donese, treba ga provesti. Sjetim se uvijek Gunje", kazao je. 

Komentirao je stanje u BiH i imenovanje novog visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.

"Postoji Dayton i postoji paraDayton koji se pretvara u paradontozu. Visokom predstavniku se daju velike, ogromne ovlasti. No, tu postoji cijeli niz sukoba. Vi nećete slomiti Republiku Srpsku, ne možemo osuditi cijeli narod. Sve na terenu stvorila je međunarodna zajednica. Nikakvi relevantni međunarodni ugovori već Dayton, to je relativno jasno.

Gospodin Schmidt je OK, međutim, njega je imenovala kvinta, pet država među kojima nema Kine i Rusije, koje su članice Vijeća sigurnosti. Misija u BiH bez vojne komponente je puno slabija. Taj mandat je nemoguć bez Vijeća sigurnosti, u kojem veto imaju Kina i Rusija, da bismo zatvorili krug, koliko god meni bila bliža zapadna demokracija kojoj pripadam, kojoj Hrvatska pripada”, rekao je Milanović.

Zalaže se za bolju opremljenost hrvatske vojske. "Sad sam predsjednik, kao premijer to ne bi mogao reći", kazao je. 

Uz predsjednika, na svečanom ispraćaju je i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene