Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u posjetu koprivnici

Predsjednik Milanović o stanju u bolnicama: ''Ako ti tata nije liječnik, možeš se ubiti''

Zoran Milanović u Koprivnici
Zoran Milanović u Koprivnici Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Zoran Milanović u Koprivnici je komentirao teroristički napad u Beču, američke izbore, stanje s koronavirusom u Hrvatskoj, ali i neizostavnu temu odnosa s premijerom Plenkovićem.

U povodu obilježavanja Dana Grada Koprivnice održana je svečana sjednica Gradskog vijeća uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković iz minute u minutu Zastupnici manjina odlučili kome će dati podršku, što će na ovo reći Penava i Grbin? Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

Nakon sjednice predsjednik Milanović rekao je da se čuo s austrijskim kolegom, a ocijenio je da je ono što se dogodilo u Beču strašno. ''Njegov je stric živio u Hrvatskoj, kako se taj mladić radikalizirao? To je užas'', rekao je. Ne sviđa mu se kako neki mediji u BiH pišu o Hrvatskoj i ilegalnim migrantima koje, kaže, hrvatska policija mora vratiti. ''Tekstovi su intonirani kao da je Hrvatska neprijatelj muslimanima. To je opasno, pozivam ih da obrate pažnju'', naglasio je.

O američkim izborima

Čudi se tome što je Janez Janša već čestitao Donaldu Trumpu. ''Znate tko ima moje simpatije, ali ja bih pričekao da se prebroje glasovi. To što je napravio Janša se ne radi'', rekao je Milanović i dodao da nije pobornik glasanja poštom. Čini se da sve ipak ide Bidenu u prilog, ali ponavlja da treba pričekati. ''Vidim da se Trump žali Vrhovnom sudu koji je nakrcao svojim ljudima. Sretan sam što sam iz Hrvatske jer smo normalna zemlja. Ono što se tamo događa nije normalno'', poručio je.

Kaže da ga ništa ne čudi. ''Simpsoni su još 90-ih imali Trumpa za predsjednika'', podsjetio je. Za Bidena je rekao da je ušao u visoke godine, a da je to jako težak posao, ali i dodao da ima čvrste stavove i da nije baletan i svilenko.

Na pitanje hoće li sudjelovati u Koloni sjećanja u Vukovaru odgovorio je - vrlo rado. ''Nadam se da to neće kontaminirati. 2013. nam nisu dopustili da odemo do groblja, ali primjena sile nije dolazila u obzir. Do zadnjeg trenutka ću gledati kako se razvija pa ću odlučiti'', rekao je.

Za stanje u KB-u Dubrava rekao je da je to odgovornost ministra i da ljude koji rade treba platiti dvostruko. ''Moja prijateljica ne može tamo na pregled, a ima karcinom. Ako ti tata nije liječnik, možeš se ubiti'', poručio je.

''Plenković ne želi sjednicu VNS-a''

Ponovio je da nema sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost jer premijer Plenković ne želi da se održi. Za ministra Banožića rekao je da je potpuni stranac u tom sektoru. ''Robert Hranj je za njega Kissinger, a on ga proziva da ne zna raditi svoj posao. To se tako neće raditi. To tako ne može'', istaknuo je. Rekao je da je problem što je državni tajnik aktivni general. ''To nije kako bi trebalo biti, ali to je HDZ'', rekao je. Za Koordinaciju za domovinsku sigurnost rekao je da nema ovlasti donijeti mjere, pa one koji su donijeli nije ni pogledao. ''To je kobajagi, magla, crnilo, sipa...'', istaknuo je i dodao da mu se premijer nije javio.

Vijeće za nacionalnu sigurnost, podvlači Milanović, treba davati naloge. Ponavlja da premijer krši zakon i maltretira svoje suradnike i tjera ih da krše zakon. ''Ja svoje suradnike nisam maltretirao, ako sam imao što reći, letjeli su iz Vlade'', naglasio je šef države.

O aferi Janaf

Nije upoznat sa zahtjevom oporbe za opozivom ministra Tomislava Ćorića zbog afere Krš-Pađene i Janaf. ''To je mađarski potrčko, to je čovjek koji je bio u Savjetu SDP-a, a onda otišao u HDZ'', rekao je. Ponovio je da se trebaju promijeniti rokovi u zakonu i da uskočki predmeti trebaju biti gotovi u godinu dana. ''Imaš dokaze? Nemaš dokaze? Gubi se'', rekao je. Podsjetio je da se na razne načine odugovlače. ''Vidoševiću sedam godina vještačenje nije gotovo. Kraće je trajalo Al Caponeu'', zaključio je. Odbacio je teze da brani donedavnog šefa Janafa. ''Svi dobro znaju Dragana Kovačevića i u pozitivnom i u negativnom smislu. I Plenković zna. To je njegov pajdo'', rekao je predsjednik.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene